BLOKADA PROMETNICA

Seljaci s traktorima i strojevima izišli na ulicu

07.03.2011 u 12:29

Bionic
Reading

U Ferovcu u Požeško-slavonskoj županiji na raskrižju ceste koja vodi prema Našicama i Slavonskom Brodu u 11 sati počeo je seljački prosvjed sa 30-ak traktora i drugih strojeva, a vozila i dalje stižu

Novi traktori konstantno pristižu, pa ih je sada na tom punktu već 80-ak, a tu će ostati sve do ispunjenja zahtjeva. Sutra se prosvjedu priključuju seljaci iz još 6 županija, ali i riječni i morski ribari. Svoj dolazak u Ferovac za sutra je najavio i ministar Petar Čobanković.

'Razgovarali smo s ministrom i za sutra je dogovoren sastanak ovdje na mjestu blokade. Jasno smo mu dali do znanja da ćemo maknuti traktore s cesta tek nakon ispunjenja svih zahtjeva koje smo naveli i od kojih ne odustajemo', rekao je za tportal Dragutin Dukić iz Koordinacije seljačkih udruga. Dodao je da se na punktu u Ferovcu do večeras očekuje oko 150 traktora.

SINDIKAT SELJAKA TRAŽI UKIDANJE KOMORSKOG DOPRINOSA

Sindikat hrvatskih seljaka podupire zahtjeve koje je istaknula Koordinacija seljačkih udruga, no na sutrašnjem će sastanku odlučiti hoće li se i na koji način priključiti najnovijem valu prosvjeda.

'Prošli put se Koordinacija nije priključila prosvjedima Sindikata hrvatskih seljaka, stoga ćemo se sutra navečer na sastanku dogovoriti hoćemo li se mi ovaj puta na cestama priključiti njima. Naglašavam da u potpunosti podržavamo sve zahtjeve seljaka okupljenih u Koordinaciji, no mi dodajemo još jedan. Tražimo da se odustane od plaćanja komorskog doprinosa koje je uvedeno 1. siječnja ove godine. Svi poljoprivredni proizvođači obvezni su iz izravnih poticaja i potpora plaćati komorski doprinos od 0,5 posto, te Sindikat hrvatskih seljaka traži da se ta odluka ukine', rekao je za tportal Josip Zmaić, tajnik Sindikata hrvatskih seljaka.

Na Zmaićevu izjavu da seljaci ne žele plaćati komorski doprinos oštro je, ispred Udruge nezavisnih hrvatskih seljaka, reagirao Mato Mlinarić, član upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore.

' HPK je legitimna institucija i smatramo da je bolje plaćati komorski doprinos nego Sindikat hrvatskih seljaka koji formalno pravno nije legitiman. Neke od ljudi u tom Sindikatu izabrao je ministar Čobanković, jer s njima može lakše pregovarati. To je bilo evidentno i tijekom prošlih pregovora s ministrom kada je spomenuti Sindikat pristao na dogovor koji je bio na štetu poljoprivrednika', reagirao je Mato Mlinarić s jednog od prosvjednih punktova na cesti između Virovitice i Kutine. Dodao je da potpora Sindikata hrvatskih seljaka onima koji su sada u prosvjedu nije potrebna. Istaknuo je i da će sutra otvoriti još nekoliko prosvjednih punktova, ukoliko na sastanku s ministrom Čobankovićem, koji je zakazan za sutra u osam sati ujutro u Kutjevu, dogovor ne bude postignut.

http://max.tportal.hr/Prosvjed-seljaka-Video_8861_0__0.aspx