traži kontrolu

Selak Raspudić predlaže Rezoluciju o umjetnoj inteligenciji

10.05.2023 u 13:59

Bionic
Reading

Zastupnica u Klubu Mosta Marija Selak Raspudić predložila je u srijedu da se donese Rezoluciju o umjetnoj inteligenciji kojom bi Vlada svela koruptivne, antihumane i eksploatacijske potencijale umjetne inteligencije na minimum.

"Rezolucijom o umjetnoj inteligenciji Vlada bi izrazila spremnost na sustavnu prilagodbu propulzivnom gospodarsko-političkom skoku koji umjetna inteligencija pogoni, ali u duhu nastojanja Europske unije, Vijeća Europe, OECD-a, Ujedinjenih naroda i drugih saveza i inicijativa", pojasnila je Selak Raspudić motive za pisanje Rezolucije koja se sastoji od 23 točke.

Ocijenila je da se zbog nadljudskih mogućnosti ovladavanja velikim količinama podataka i rješavanja najrazličitijih problema umjetnom inteligencijom možemo stvoriti odgovorno društvo blagostanja ali i represivno društvo dubokih ideoloških i ekonomskih podjela.

Loše ili zlonamjerno upravljanje umjetnom inteligencijom može najmanje polovicu svjetskog stanovništva pretvoriti u gospodarski višak, nezaustavljivo eksploatirati ranjive skupine, naročito djecu, starije i nemoćne, osnažiti koruptivne i autokratske mehanizme vladanja, a male političke zajednice baciti u trajnu ovisnost o vodećim svjetskim silama, poput Kine, Indije i SAD-a, upozorila je.

Kao alat, pojašnjava, umjetna inteligencija u zdravstvu može bitno pospješiti prevenciju i liječenje; u prometu smanjiti gustoću prometa, nesreće i potrošnju goriva dok u upravljanju objektima i okolišem može pomoći u optimizaciji potrošnje dobara i energije.

Umjetna inteligencija u školstvu može doprinijeti u pospješivanju učenja i usavršavanja vještina, demokratizirati pristup znanju i razviti interes za specijalizaciju te donijeti benefite u svim područjima.

Međutim, upozorila je Selak, umjetnu inteligenciju može se primjerice upotrijebiti za stvaranje ovisnosti o komercijalnim proizvodima, za nadzor stanovništva, protjerivanje neistomišljenika i maltretiranje radnika, kao i za raspirivanje govora mržnje, te lažiranje podataka.

Važno osvijestiti da, bez postojanja mehanizama kontrole, razina kompleksnosti na kojoj umjetna inteligencija obrađuje podatke i donosi odluke može čovjeku postati nedokučiva, a nepostojanje odgovorne osobe omogućiti zločin bez zločinca, naglasila je.

Od presudnog je značaja po njezinim riječima da je svako korištenje umjetne inteligencije u javnom sektoru i tijelima javne vlasti potpuno transparentno te da svaka politička zajednica ima metode zaštite i kontrole korištenja inozemnih sustava umjetne inteligencije.

Rezolucija je uz ostalo usmjerena na podizanje informacijske i kritičke pismenosti i vještina, obvezivanje na ljudski nadzor i uvođenje mehanizma zaštite, kao i pružanje posebne zaštite djeci, starijim i nemoćnim osoba te ranjivim skupinama.

Potencijal umjetne inteligencije treba prihvatiti i pratiti budnim okom, radeći na tome da beneficije postanu stvarnost, a da zloupotrebe postanu i ostanu dio znanstvene fantastike, poručila je Selak Raspudić.