umirovljeni pilot

Selak o ratnom zrakoplovstvu, ugrozi mira i proslavi u Kninu: To je sramota onih koji se prepucavaju

05.08.2022 u 13:46

Bionic
Reading

Legendarni umirovljeni pilot Ivan Selak bio je gost N1 Studija uživo i pričao kako je to prije 27 godina izgledalo u vojno-redarstvenoj akciji Oluja iz pozicije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Osvrnuo se i na ono što se događa u Kninu

Umirovljeni pilot Ivan Selak gostujući u N1 Studiju uživo rekao je kad gleda što se događa u Kninu, osjeća sramotu.

'To nije moja sramota, to je sramota onih koji se ovako prepucavaju. Ja osjećam ponos i dalje, jednak onome prije 27 godina. To je ponašanje koje je na nivou malog djeteta. Danas je ipak Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i izdići ću se iznad toga', komentirao je Selak.

Kaže da je napredak hrvatskog ratnog zrakoplovstva morao biti brži i da je ono bilo zapostavljeno.

'Ono što ja mislim kako se trebalo naoružavati, očito nije zanimljivo. Osobno smatram da smo trebali borbene zrakoplove nabaviti daleko ranije. S obzirom na to da smo zakasnili, trebali smo pogledati same sebe i svoje sposobnosti i mogućnosti i nabaviti ono što je prijeko potrebno. Lijepo je imati Ferrari, ali ako Ferrari koristiš da bi išao do dućana, onda ti on ne treba. Ako taj Ferrari nećeš moći održavati, a kad Francuzi odu mi to nećemo moći održavati.

Izvor: Cropix / Autor: Joško Ponoš / CROPIX

Tvoji piloti neće imati nalete koje trebaju imati, tvoji piloti neće biti obučeni za ono što taj Ferrari u svijetu zrakoplovstva može. Sad imaš avion druge generacije – Mig 21, koliko onoga što on daje koristiš – niti trideset posto? I onda ćete koristiti sve što daje avion četvrte plus plus generacije. Nemojte mi pričati priče za malu djecu, predugo sam u ratnom zrakoplovstvu', rekao je Selak.

  • +4
Nastup akrobatske grupe Krila Oluje Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos

Upitan smatra li da postoje ugroze mira na našem području, Selak kaže: 

'Kada vas s druge strane predsjednik druge države proziva za Oluju, kad moje kolege i nas prozivaju ratnim zločincima – zar to nije ugroza? Taj predsjednik te iste države sad lije suze nad Srbima, zar je zaboravio gdje je bio 1995.? Jel on ratni huškač? Jel on ratni zločinac? Što je radio ovdje? Što je radio u Sarajevu i iznad Sarajeva? Hoćemo li prozvati te ljude ratnim zločincima', pita se on.