završena središnja svečanost

Proslava na 42 stupnja Celzija; nekoliko branitelja razočarano: Borili smo se za Hrvatsku i oslobodili Knin, a danas nam ne daju prići trgu

05.08.2022 u 13:13

Bionic
Reading

Završila je središnja svečanost obilježavanja Dana pobjede i 27. godišnjice VRO "Oluja", koja je u petak održana na stadionu NK Dinara, a trenutno traje misa ​u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta, koju predvodi šibenski biskup Tomislav Rogić

Jutros je proslava počela prijavkom predsjedniku Republike i vrhovnom zapovjedniku​, a za to vrijeme je ​na tvrđavi podignuta državna zastava uz pjevanje himne. ​Obilježavanje se nastavilo zvonjavom crkvenih zvona, najavom plotuna, čitanjem povjesnice i imena svih poginulih branitelja u Oluji, kao i minutom šutnje.

Potom su na NK Dinara uslijedila obraćanja četvorice govornika - umirovljenog general pukovnika Mladena Markača, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Zorana Milanovića.

Od 11 do 11.14 sati je ​izveden ​program akrobatske grupe Krila oluje i prelet helikoptera MORH- a i MUP-a, a svečanost na nogometnom stadionu završila je ​uz malo kašnjenje zbog dugih govora u 11.30 sati. Prethodno su izaslanstva položila cvijeće i upalili svijeće kod spomenika hrvatske pobjede "Oluja 95" na Trgu dr. Ante Starčevića.

​Nešto prije podneva na Trgu Ante Starčevića ispred spomenika "Oluja 95" je nekadašnji zapovjednik 9. bojne HOS-a Marko Skejo​ nakon polaganja vijenca postrojio svoje suborce, kao što to već godinama čini, nakon čega je uslijedio pozdrav "Za dom spremni" kojega su uzviknuli tri puta.

  • +4
Svakodnevni život u Kninu Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Manji broj ljudi, temperature do 43 stupnjeva Celzija

Službeni završetak programa je u 14 sati, nakon čega slijedi drugi dio programa koji organizira Grad Knin, u kojem će u 21 sat početi koncert Doris Dragović, potom vatromet i koncert grupe Opća opasnost.

I ove, kao i prethodnih godina, u Kninu je primjetan manji broj ljudi, no nije jasno jesu li uzrok tome visoke temperature, jer je na stadionu NK Dinara na suncu izmjereno nevjerojatnih 43 stupnjeva Celzija, ili nešto drugo.

No, brojni građani s kojima su novinari pričali u Kninu izrazili su negodovanje jer im nije dozvoljeno da uđu na stadion bez akreditacija, pa je dio njih preskakao zid kako bi mogao vidjeti barem dio svečanosti.

  • +9
Tko je sve došao na obilježavanje Dana pobjede u Kninu Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos

I nekoliko branitelja je izrazilo razočarenje što ne mogu doći do trga za vrijeme trajanja ceremonije. Kažu, borili su se za Hrvatsku i oslobodili Knin, a danas im ne daju prići trgu, stoga su uvjereni da se to radi "kako bi se branitelje i građane maknulo što dalje".

Organizacija je ove godine bila gora nego lani pa su se tako brojne novinarske ekipe "pržile" satima na suncu, nisu imale gdje pisati svoja izvješća da bi na kraju, iako su prethodno bile najavljene, ostali bez izjava glavnih govornika na stadionu.