DISKRIMINACIJA U HRVATSKOJ

Seksualne manjine: Vlada podilazi Crkvi!

05.04.2013 u 15:05

Bionic
Reading

Lezbijska grupa Kontra i Centar za prava seksualnih i rodnih manjina – Iskorak pozvale su danas nadležne institucije da ukinu diskriminaciju istospolnih parova kroz obiteljsko zakonodavstvo te im tako osiguraju pravo na brak i izvanbračnu zajednicu, te da hitno usvoje izmjenu Zakona o državnim maticama tako da se jasno definira potrebna dokumentacija za promjenu podataka o spolu i imenu na osobnim dokumentima za transrodne osobe.

Osim toga, udruge su na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su predstavile Izvještaj o stanju ljudskih prava LGBT osoba u 2012. u Hrvatskoj te Izvještaj o praćenju provedbe Preporuka Vijeća Europe državama članicama o mjerama suzbijanja diskriminacije na osnovu spolne orijentacije ili rodnog identiteta, od nadležnih institucija zatražile da usvoje Nacionalni program za suzbijanje diskriminacije na temelju spolne orijentacije i rodnog identiteta. Također su u Izvještaju o stanju ljudskih prava LGBT osoba u 2012. u Hrvatskoj od nadležnih institucija zatražile da uklone sve homofobične sadržaje iz školskih udžbenika te da osiguraju dosljednu provedbu zakonskih odredaba i politika vezanih za suzbijanje diskriminacije i zločina iz mržnje nad LGBT osobama

Istaknuvši da su udruge Iskorak i Kontra prošle godine pratile provedbu Preporuka Vijeća Europe u Hrvatskoj, Edo Bulić iz Iskoraka naglasio je da se preporuke nisu provodile na području koje se tiče poštivanja privatnog i obiteljskog života, a koje je, istaknuo je, iznimno važno.

'U 2012. nova Vlada je na poticaj organizacija civilnog društva pokrenula određene inicijative za zaštitu ljudskih prava LGBT osoba, no već je na samom početku vidljivo da Vlada na ovom području radi velike propuste', ocijenila je koordinatorica grupe Kontra Sanja Juras.

Smatra da odluka nove Vlade da se prava istospolnih parova neće regulirati Obiteljskim zakonom, uvođenje zabrane za istospolne parove u zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji i negativne izjave resorne ministrice vezano za posvajanje djece od istospolnih parova, 'pokazuje spremnost Vlade na rađenju kompromisa s ljudskim pravima LGBT osoba pod pritiskom Crkve'.

Juras je također istaknula da novi Zakon o osobnom imenu i prijedlog zakona o državnim maticama koji je još u proceduri, nemaju jasno definiranu dokumentaciju za promjenu podataka u osobnim dokumentima zbog čega je je promjena podataka za većinu transrodnih osoba uvjetovana kirurškim zahvatom.

Pozdravivši odluku Vlade o uvođenju zdravstvenog i građanskog odgoja, Sandra Brumen iz Kontre upozorila je da je zdravstveni odgoj potrebno uvesti na sistematski način kako bi takva edukacija mogla imati smisla te da građanski odgoj ne sadržava temu diskriminacije na temelju spolne orijentacije.

'Dugoročna posljedica ovakvog obrazovnog sustava u kojem se još uvijek ljudska seksualnost većinski obrađuje na satovima i u udžbenicima vjeronauka je povećanje diskriminacije prema LGBT populaciji zbog pružanja informacija koje su znanstveno neutemeljene i pripadaju krugu vjerskih dogmi', istaknula je.

Koordinator Iskoraka Zoran Dominković, osvrćući se na pozitivnu presudu u slučaju Darija Krešića koji je dobio spor zbog diskriminacije na osnovu spolne orijentacije, naglasio je da su prvi slučajevi koji su se pojavili pred hrvatskim sudovima po Zakonu o suzbijanju diskriminacije pokazali veliku količinu homofobije na sudovima i nespremnosti sudaca za primjenu novog zakona.

Unatoč tome što je Split Pride 2012. održan bez incidenta, napomenuo je da još uvijek postoje problemi u prepoznavanju i kvalificiranju zločina iz mržnje od strane policije i državnog odvjetništva te sankcioniranju policijskih službenika koji su neprofesionalno postupali u slučajevima zločina iz mržnje ili na drugi način diskriminativno postupali prema LGBT osobama.