SUSRET BIVŠIH PRIJATELJA

Šeks u četvrtak svjedok na Glavaševom suđenju

04.02.2009 u 16:00

Bionic
Reading

Vladimir Šeks, potpredsjednik Hrvatskog sabora i ratni šef Kriznog štaba za Slavoniju i Baranju sutra bi na zagrebačkome Županijskom sudu u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' trebao svjedočiti i odgovoriti na optužbe Branimira Glavaša da je u napadnutom Osijeku bio 'bog i batina' bez čijeg se znanja ništa nije moglo dogoditi

Šeks bi na prijedlog obrane trebao svjedočiti o organiziranju obrane u Osijeku 1991. i navodnim odvođenjima i likvidacijama srpskih civila. Šeks je, naime, nekoliko mjeseci u Osijeku bio predsjednik regionalnoga Kriznog stožera, a nakon njegova ukinuća i Vladin povjerenik.

Bivšeg suradnika i stranačkog kolegu Glavaš je prozvao krajem 2007., iznoseći svoju obranu na početku suđenja za ratne zločine nad srpskim civilima.

'Ništa se nije moglo dogoditi bez znanja, suglasnosti i odobrenja čelnog čovjeka regionalnoga Kriznog stožera. To ne govorim da bih na nekoga prenio odgovornost, nego iznosim činjenice iz tog vremena', rekao je tada prvooptuženi Glavaš, ističući kako nitko ne bi mogao povjerovati da je on zapovijedao Šeksu.

Glavaševe tvrdnje Šeks nije želio komentirati, nego je rekao da je u tijeku kazneni postupak te da bi se svaka njegova riječ mogla protumačiti na način koji nije u skladu s ulogom sudske vlasti. Odbacivši tvrdnje da je postupak politički motiviran rekao je da nema nikakvih informacija o Glavaševoj navodnoj povezanosti s likvidacijama osječkih Srba te da vjeruje u njegovu nevinost.
Glavaš i Šeks, dugogodišnji prijetelji i politički suradnici, razišli su se nakon Glavaševa isključenja iz HDZ-a u proljeće 2005.

Šeksovo svjedočenje već je bilo najavljeno za 19. siječnja ali je tada odgođeno zbog bolesti Glavaša.
Inače, na današnjoj glavnoj raspravi svoje dvodnevno svjedočenje iza zatvorenih vrata završio je zaštićeni svjedok 'Drava', nakon čega je saslušan i bivši pripadnik Samostalne uskočke satnije (SUS) Zoran Sever Smrček koji nije teretio nikog od šestero optuženih za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991.
Svjedok je rekao da, osim Ivice Krnjaka, nikog od optuženih nije poznavao niti zna koje su dužnosti obnašali.