SAMO ZA PALESTINCE

Segregacija u autobusima na Zapadnoj obali

04.03.2013 u 11:55

Bionic
Reading

Izrael je uveo dvije autobusne linije kojima se mogu koristiti samo Palestinci na putu iz Zapadne obale u Izrael, u potezu koje izraelske skupine nazivaju rasističkim, a izraelsko ministarstvo prometa unapređenjem usluge

List Haaretz objavio je u ponedjeljak da je ministarstvo uvelo posebne linije za palestinske radnike pošto su se židovski doseljenici žalili da Palestinci u miješanim autobusima predstavljaju sigurnosni rizik.

'Uvođenje odvojenih autobusnih linija za Palestince i židove je naprosto rasizam. To se ne može opravdati nikakvim tvrdnjama o sigurnosti ili gužvi', kaže Jessica Montell iz skupine za ljudska prava B'Tselem.

Ministarstvo prometa tvrdi da će dvije nove linije 'unaprijediti usluge javnog prijevoza palestinskim radnicima' prema Izraelu i iskorijeniti 'piratske' linije na kojima im se karte 'papreno' naplaćuju.

Ministarstvo ujedno opovrgava da se radi o segregaciji. 'Mi nismo ovlašteni bilo kome zabraniti korištenje javnim prijevozom', priopćilo je.

No, skupine za ljudska prava strahuju da će izraelska policija na sigurnosnim kontrolnim točkama micati Palestince iz redovnih autobusa i upućivati ih u one namijenjene samo njima.