JANŠA IZVAN KONTROLE

Šefica misije Europskog parlamenta o vladavini prava u Sloveniji: Postoje razlozi za zabrinutost

15.10.2021 u 17:48

Bionic
Reading

Javne institucije u Sloveniji funkcioniraju i općenito dobro rade, ali u zemlji koja trenutno predsjedava EU-om zabrinjava ton javne rasprave koji je doveo do opasne polarizacije, čemu doprinosi i vlada, upozorila je u petak čelnica misije Europskog parlamenta za nadgledanje vladavine prava

Takvu ocjenu iznijela je na konferenciji za novinare europarlamentarka iz Nizozemske Sophie in 't Veld, koja je vodila izaslanstvo odbora Europskoga parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (Libe), na završetku trodnevnog posjeta Sloveniji u okviru redovnog monitoringa tog tijela u članicama EU-a glede poštovanja vladavine prava, ljudskih prava i medijskih sloboda.

Upozoravajući da to tijelo nije sudište ili odbor koji predlaže sankcije, navela je da će se monitoring u Sloveniji nastaviti i da se članovi odbora nadaju da će u budućnosti o tome moći govoriti i s premijerom Janezom Janšom, što im u ovoj prigodi nije uspjelo.

Na pitanje koji su daljnji koraci odbora nakon posjeta Ljubljani i hoće li dati neke prijedloge Europskoj komisiji ili Europskom parlamentu, čelnica izaslanstva navela je da će po dolasku u Bruxelles početi pisati izvješće za odbor, no da "u ovom trenutku" ne može reći kako će se to pitanje dalje odvijati.

Ponovila je da u Sloveniji javne institucije djeluju i da nisu sistemski ugrožene ili "uništene", kako je to slučaj u nekim drugim državama, ali da postoji ozbiljna zabrinutost tonom javne rasprave koja izaziva nepovjerenje prema javnim institucijama i ometa njihovu suradnju. U toj raspravi sudjeluje i vlada, u debati se koristi i govor mržnje, a zemlja dijeli u "dva kampa", što šteti povjerenju u društvu i povjerenju u institucije, navela je in 't Veld, upozorivši na pritiske do kojih dolazi kad se nekim organizacijama i institucijama uskraćuju javna sredstva.

Kao elemente koji u Sloveniji zabrinjavaju navela je i verbalne napade na novinare, te pritiske na Slovensku novinsku agenciju STA, kojoj vlada uskraćuje sredstva, te dodala da je to pitanje potrebno urgentno riješiti. Također je pozvala slovensku vladu da što prije imenuje dva delegirana tužitelja u Ured europskog javnog tužitelja, s čime kasni već više mjeseci, kao zadnja od pristupnica tom novom tijelu koje će se baviti zloporabama korištenja europskih sredstava.

Eurozastupnica nije željela komentirati twitter poruke i optužbe koje je na račun rada njenog odbora i razgovora u Sloveniji ranije iznio slovenski premijer Janez Janša, a u kojima ju je među ostalim nazvao jednom od "lutaka" u Europskom parlamentu, zastupnika koji su navodno na platnom spisku Georgea Sorosa i njegove zaklade Otvoreno društvo. Janšini svadljivi tvitovi u kojima se sugeriralo da je cilj fact-finding misije Europskog parlamenta rušenje njegove vlade izazvali su i reakcije u europskoj politici pa su ih kao uvredljive i "neukusne" ocijenili i neki diplomati.

Na smirivanje tona Janšu je pozvao i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, njegove su poruke osudili i predsjednik nizozemske vlade Mark Rutte te predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli. U medijima je došlo i do osuda navodno primjetnog "antisemitskog" tona kod Janše i širenja teorije zavjera u vezi zaklade Otvoreno društvo, čiji je osnivač židovskog podrijetla.

Slovenska lijeva oporba novi je skandal s Janšinim komuniciranjem na društvenim mrežama nazvala "fijaskom", što ju je učvrstilo u uvjerenju da je potrebno što prije pristupiti novim parlamentarnim izborima, premda su oni planirani za proljeće iduće godine.