irena weber

Šefica HUP-a o ekstraprofitu: To je diskrimnacija uspješnih, koji su uspjeli ostvariti dobit unatoč teškim vremenima

17.11.2022 u 23:07

Bionic
Reading

Prema prijedlogu novog Zakona o porezu na dobit tvrtke koje su ove godine zaradile više od 300 milijuna kuna platit će porez po stopi od 33 posto. Procjene su da bi to bio prihod za državnu blagajnu oko dvije milijarde kuna

Zdravko Zrinušić, državni tajnik u Ministarstvu financija, gostujući u emisiji Otvoreno HTV-a, podsjetio je da EU procijenila da kriza neće tako brzo prestati i da se trebaju poduzeti žurne mjere vezano za korekciju odnosno kontroliranje cijena energenata.

'Solidarni dopirnos se želi bazirati na tvrtkama koje rade s energentima, koje ostvaruju prihode preko 75 posto. U tom slučaju uredba predviđa stopu od 33 posto. Uredba dopušta da države članice mogu vlastitoj situaciju prilagoditi primjenu te uredbe', rekao je Zrinušić.

Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) rekla kako smatraju da je 'to diskriminacija onih koji su uspješni, koji su uspjeli ostvariti dobit unatoč teškim vremenima'. Ističe kako i dalje naglašavaju da je EU uredbom sugerirala da se porez na ekstradobit isključivo fokusira na kompanije koje posluju u energetskom sektoru i koje su ostvarile ekstraprofit na divljajućim cijenama energenata.

'Apsolutno nije bila ideja da se porez implementira na cijelo gospodarstvo, posebno u našem slučaju. I dalje nije jasno što je to ekstradobit, tko to određuje, što je normalna razina dobiti....', naglasila je Weber.  

Branko Grčić, saborski zastupnik (SDP) nije za linearno oporezivanje.

'Ideja ovog oporezivanja jest da se ide selektivno i da se obuhvati samo one firme koje su radi vanjskih utjecaja ostvarili, kako bi se reklo "ni kruh jeli ni kruh mirisali", uvećanu dobit prije svega zbog kretanja cijena na tržištu. Ja bih tu proširio tek na one koji su lovili u mutnom pa su povećali profitne marže u odnosu na vrijeme od dvije-tri godine unazad. To je bio ključni obuhvat, a nikakvo linerano u smislu da se uđe u segmente gospodarstva gdje postoje tvrtke koje su planirale razvoj i ostvarile veće prihode i dobit, realno su to ostvarile, a ne kao rezultat inflacije i napuhivanja cijena', rekao je Grčić i dodao da linearni pristup Vlade ide preširoko.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, rekao je da Europska konfederacija sindikata zagovara povećanje plaća, nadzor nad energetskim kompanijama, te uz ostalo i uvođenje posebnog poreza na dobit koji ostvaruju energetske i druge kompanije.

'Sasvim je normalno pa i poželjno da netko tko prima više, da isto tako više daje', rekao je Sever.