Tedros Adhanom Ghebreyesus

Šef WHO-a o odluci američkog Vrhovnog suda o pobačaju: Sve bi žene trebale imati pravo odlučivati o svome tijelu i zdravlju. Točka

29.06.2022 u 19:05

Bionic
Reading

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je u srijedu da će nedavna odluka američkog Vrhovnog suda kojom se ukida pravo na pobačaj na saveznoj razini uzrokovati zdravstvene probleme i smrt

"Sve bi žene trebale imati pravo odlučivati o svome tijelu i zdravlju. Točka.", kazao je Tedros Adhanom Ghebreyesus u Ženevi u srijedu.

"Sigurnim pobačajem skrbimo o zdravlju.", kazao je. "Tako se spašavaju životi. Ograničavanje će natjerati žene i djevojke da pobacuju na nesiguran način, što će uzrokovati komplikacije i smrt."

Američki Vrhovni sud u petak je promijenio odluku koja je na snazi bila 50 godina, kojom se jamči pravo na prekid trudnoće u cijelom SAD-u. Sud je tom odlukom olakšao donošenje strožih zakona o pobačaju, među kojima i potpuno zabranjivanje u saveznim državama koje same tako odluče.

Zakoni o zabrani odmah su stupili na snagu u nekim saveznim državama. U mnogima, liječnici koji obavljaju pobačaje mogu zbog toga završiti u zatvoru.