utvrđivanje štete

Šef statičara opisao kako je izgledalo kada su mu u pregledu zgrada u Petrinji ostale zarobljene kolege

30.12.2020 u 21:06

Bionic
Reading

Petrinjske ulice su očišćene, a procjena štete počinje sutra te će, ako vremenski uvjeti dozvole, trajati dva tjedna. Veliki je problem što je većina objekata tradicionalne, stare gradnje te će vjerojatno morati biti srušeni

U ožujku, kada je Zagreb zatresao potres nije bilo sustava za procjenu štete. Srećom, u Petrinji sustav radi te će se primijeniti sličan plan kao onaj u Zagrebu, samo dodatno modificiran.

Statičar Josip Atalić s Građevinskog fakulteta u Zagrebu kazao je u Dnevniku Nove TV da u četvrtak statičari počinju s procjenama štete, te da će 150 do 200 ljudi bit će na raspolaganju građanima, a prijava je bilo čak 250.

Atalić kaže da novogradnja u današnje vrijeme može sigurno izdržati potres magnitude 6,5 po Richteru, ali u Petrinji je problem tradicijska starogradnja. Stari dio grada u potpunosti je uništen. Vrlo je mali broj novoizgrađenih zgrada.

Jučer su dva inženjera ostala zatrpana ispod krova jedne zgrade, no zbog brze intervencije njihovih kolega na vrijeme su bili izvučeni. Naime, usred pregleda oštećenog objekta jedan od potresa zatresao je Petrinju te su inženjeri ostali zatočeni u ruševini.

Video: Marko Lukunic/PIXSELL

''Kada se dogodio jaki potres oni su bili u krovištu i grede su ih zatrpale. Bogu hvala, dobro su pale i nisu imali teške ozljede'', otkrio je Atalić.

Vrlo je teška situacija, ali prema svjetskoj metodologiji, ako se procijeni da se ne isplati renovirati stambene objekte, oni se ruše. Tako će se vjerojatno postupiti i sada.

Procjena šteta trajat će dva tjedna, ako vremenski uvjeti budu povoljni. Trenutno postoji 2500 prijava za štetu te se očekuje da se taj broj udvostruči. Sustav sada funkcionira na razini države te će inženjeri izaći na svaku prijavu.

  • +57
Petrinja dan nakon potresa Izvor: Cropix / Autor: Ivana Nobilo / CROPIX