potres u metropoli

U Zagrebu najviše objekata stradalo na području Brezovice

30.12.2020 u 20:48

Bionic
Reading

Grad Zagreb, koji nažalost ima iskustvo potresa, aktivno se uključio u pomaganje stradalim područjima u Petrinji i Sisku te su sve zagrebačke službe na terenu i bit će na raspolaganju dok god bude potrebe, priopćeno je u srijedu iz Ureda gradonačelnika Milana Bandića

Grad Zagreb je odmah nakon razornog potresa na područje Petrinje i Siska poslao interventne timove Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, vatrogasce obučene za spašavanje iz ruševina, specijalni kontejner koji sadrži opremu za spašavanje iz ruševina, 100 kreveta, cerade za prekrivanje krovova i šatore koje su pomogli podizati članovi Gradskog društva Crvenog križa Zagreb.

Oni su organizirali i prijevoz osoba u prihvatne centre, dijelili humanitarnu pomoć, te pomagali u saniranju posljedica potresa.

Pomoć unesrećenima na području Petrinje, Siska i Gline pružile su i ekipe zagrebačke hitne pomoći, čak 16 timova koji su između ostalog 72 pacijenta prevezli u zagrebačke bolnice. Zagrebačka hitna je također imala niz intervencija u Zagrebu nakon potresa, no, ističe se, srećom riječ je o lakšim ozljedama.

Zagrebački vatrogasci, njih 85, nesebično su pružili pomoć u Petrinji i Sisku, sa 12 vatrogasnih vozila. Paralelno s time u Zagrebu su odradili više od 270 intervencija vezanih uglavnom uz dimnjake i krovove.

Nadležni gradski ured zbrinuo je 32 korisnika iz Gline u pet gradskih domova za starije i nemoćne. U zagrebačke hotele za sada su smjestili 10 osoba koje će tamo boraviti o trošku Turističke zajednice Grada Zagreba. Djelatnici zagrebačkih gradskih ureda zajedno s timovima inženjera građevine na području Siska i Petrinje pomažu na uspostavi sustava za zaprimanje prvih brzih pregleda oštećenja zgrada i kuća. Danas je Vodoopskrba i odvodnja na područje Petrinje uputila dvije auto cisterne za prijevoz zdravstveno ispravne vode za piće.

Video: Davorin Visnjic/PIXSELL

Što se tiče šteta nastalih potresom u Zagrebu, u priopćenju se navodi kako su djelatnici nadležnog gradskog ureda, njih više od 150, angažirani na žurnim pregledima i evidentiranju oštećenja prouzročenih potresom, u koordinaciji s djelatnicima Zagrebačkog holdinga. Izvršili su i hitan pregled glavnih prometnih pravaca, mostova i nadvožnjaka pri čemu za sada nisu utvrđena bitna oštećenja.

Ured za mjesnu samoupravu s predsjednicima vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora radi na evidentiranju i utvrđivanju šteta. Za sada informacije s terena govore kako je u Zagrebu najviše stradalo područje Brezovice, naročito južni dio, Havdići i Lipnica, gdje je prijavljeno najviše šteta na kućama. Prema za sada prikupljenim informacijama nema značajnije štete u zagrebačkim školama i vrtićima i svi objekti mogu sigurno primati djecu.

Nakon potresa komunalne službe Zagrebačkog holdinga očistile su oko 190 tona šute s gradskih ulica stavljajući na raspolaganje svu mehanizaciju. Obavljena je i kontrola 477 semafora jer znatan broj je nakon potresa prestao raditi. Radi se na ponovnom pokretanju i uspostavi njih 40-ak. Kamioni Grada Zagreba su angažirani za prijevoz kontejnera i vatrogasne opreme iz Zagreba u Petrinju. U pripravnosti je 50-tak vozila (grajferi, podizači), kao i radnici.

  • +78
Život u Zagrebu nakon potresa 29.12.2020. Izvor: Pixsell / Autor: Neven Bučević

U Zagrebu su odmah nakon potresa pregledani plinski sustavi u bolnicama i vrtićima, a tijekom dana pregledani su objekti na sustavu, prijelazi preko vodotoka, skladište odoranta. Na liniju za hitne slučajeve stiglo je oko 800 poziva. Pregledana je i dvorana Arena, koja je sigurna i gdje je u stacionar primljen veći broj covid bolesnika iz Siska i Petrinje.

Neposredno nakon potresa, jučer je privremeno bio obustavljen tramvajski promet koji je na gotovo svim linijama ponovno uspostavljen u popodnevnim satima. Tramvajski koridori su očišćeni, te se osiguravaju uvjeti za sigurno prometovanje.

U Kontakt centru Zagrebačkog holdinga, zaprimljeno je više od 2700 poziva na aktiviranim besplatnim linijama 0800-8802 i 0800-8805 putem kojih građani mogu zatražiti pomoć ili potrebnu asistenciju gradskih službi.

"U potpunosti suosjećamo s našim prijateljima iz Petrinje, Siska, Gline i okolice, u našoj svijesti ovi potresi su prizvali i trenutke koje smo ne tako davno proživjeli. Svima kojima su u potresu razrušeni domovi, upućujemo najsnažniju podršku. Zajednički ćemo raditi i zadržati snagu, volju i nadu te proći kroz ovo teško razdoblje hrabro i odgovorno. Šaljemo srdačne pozdrave te riječi ohrabrenja i suosjećanja svim građanima u Sisku, Petrinji, Glini i okolici ali i našim sugrađanima. Sve naše službe su na raspolaganju do daljnjeg", poručio je Bandić.

  • +57
Petrinja dan nakon potresa Izvor: Cropix / Autor: Ivana Nobilo / CROPIX