NOVE NAPETOSTI

Šef srbijanske diplomacije potvrdio: Zakazana je izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti o Kosovu

06.02.2024 u 23:57

Bionic
Reading

Izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o stanju na Kosovu, koju je zatražila Srbija, zakazana je za četvrtak u 21 sat po srednjeeuropskom vremenu, potvrdio je u srijedu navečer za Radio-televiziju Srbije (RTS) srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić

Još unije poznato hoće li će sjednica VS UN-a, kojim predsjeda Gvajana, biti otvorena za javnost, javila je RTS.

Srbija je u ponedjeljak zatražila izvanrednu sjednicu VS UN-a zbog situacije na Kosovu i novih napetosti potaknutih odlukom Prištine da u platnom prometu i trgovini ukine srpski dinar, što Beograd vidi kao protuzakonitu odluku i pokušaj potpunog etničkog čišćenja Srba s tog prostora.

Na Kosovu je 1. veljače stupila na snagu uredba središnje kosovske banke (CBK) koja predviđa gotovinska plaćanja i platni promet isključivo u eurima, što je pojačalo zabrinutost srpske zajednice jer plaće i mirovine iz Srbije primaju u dinarima koje koriste za kupnju i prodaju.

Međunarodna zajednica je tražila ranije da Kosovo odgodi provođenje te odluke, uz obrazloženje kako postoji zabrinutost da bi mogla imati negativan utjecaj na kosovske Srbe.

Zabrinutost su službenim priopćenjima istaknuli State Department i Europska unija ukazujući na posljedica koje bi odluka CBK-a o ukidanju dinara u platnom prometu mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba, kojih deseci tisuća primaju dinarske plaće i mirovine posredstvom trezora Srbije.

Washington je pozvao Kosovo "da se momentalno odgodi primjena odluke, dok se ne ispune zadovoljavajuće procedure skladne europskim standardima" i "dok se stanovništvo ne informira dovoljno o tome kako će se provoditi tranzicija", uz duži prijelazni period.

Taj zahtjev vlastima u Prištini u srijedu su ponovile i zemlje Kvinte - SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija, potvrdio je kosovskim medijima francuski veleposlanik na Kosovu Olivier Guérot.

Zahtijevali smo da se napravi tranzicija prije nego što se ta uredba primjeni, rekao je Guérot kosovskim medijima.

On je istaknuo da je trebalo biti više konzultacija i informacija prije njezine primjene i nalaženja tehničkih rješenja, objavio je portal Kosovo online.

"Cilj uredbe je veća transparentnost (u financijskim transakcijama) i mi to podržavamo, ali ona ima potencijal izravnog utjecaja na to kako će srpska zajednica djelovati, kako će ti lјudi primati plaće i mirovine i željeli bismo imati više konzultacija prije implementacije, jer govorimo o konkretnim pitanjima koja pogađaju veliki broj lјudi", naglasio je veleposlanik Francuske u Prištini.

Guérot je ponovio i zahtjev zemalјa Kvinte da Priština ispuni svoje obveze i da nastavi s formiranjem Zajednice srpskih općina na Kosovu, na čemu u dijalogu pod pokroviteljstvom Europske unije inzistira Beograd.

Francuski diplomat je rekao i da ne vidi bolje rješenje za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine od francusko-njemačkog plana koji je podržao i Bruxelles, o čemu su se obje strane suglasile u veljači prošle godine, a potom u ožujku u Ohridu prihvatile i amandman o provedbi tog plana.

Dijalog je u međuvremenu zastao u slijepoj ulici jer Priština međusobno priznanje, koje Beograd kategorički odbacuje, vidi kao ključ dalje normalizacije odnosa.