preminuo od sepse

Šef splitske pedijatrije otkrio što se dešavalo s dječakom koji je helikopterom stigao iz Metkovića

15.12.2018 u 20:47

Bionic
Reading

Marjan Saraga, predstojnik Klinike za dječje bolesti KBC-a Split opisao je što se događalo s Gabrijelom Bebićem, devetogodišnjim dječakom iz Metkovića koji je premino od sepse u splitskoj bolnici nakon što su ga na Hitnoj pomoći u Metkoviću u nekoliko navrata odbili pregledati. Resorni ministar sumnja u propuste, a u ponedjeljak na teren kreće inspekcija

-'Dijete je u izuzetno teškom stanju opasnom po život, priključen na respirator dopremljen iz Metkovića u KBC Split. Odmah je smješten u Jedinicu intenzivnog liječenja djece (JILD) i napravili smo apsolutno, u medicinskom smislu sve što smo mogli, no nažalost mu nismo mogli spasiti život. Radilo se o multiorganskom zatajenju. Moram napomenuti da tko god se ovako razboli kao mali devetogodišnjak iz Metkovića može umrijeti. Njega je nažalost napao virus i bakterija i vrlo vjerojatno je virus uradio put bakteriji koja je napala cijeli organizam, kazuje nam prof. dr. Marjan Saraga, predstojnik Klinike za dječje bolesti KBC-a Split za Slobodnu Dalmaciju.

Objašnjava kako je sepsa je inače stanje koje može izazvati smrt u samo nekoliko sati. 'Kod fudroajantne sepse, odnosno tzv. brze sepse koja ide strahovito brzo teško se organizam može obraniti. Neki će se organizam uspjeti izboriti za život, a neki neće. Mi smo kod dječaka upotrijebili sve poznate i najmodernije metode liječenja. Sepsa ima nevjerojatan razvoj i zahvaća sve organe u tijelu, pa tako postoji i meningokokna sepsa koja je također vrlo često smrtonosna', pojšnjava Saraga.

Dječaju je u KBC Split u koji je stihao helikopterom i mijenjana krv.

'Ovaj nas je događaj sve na Klinici jako pogodio. Želite pomoći mladom bespomoćnom biću, činite sve što je u vašoj moći i na kraju izgubite bitku. Strašno i ništa drugo', poručuje Saraga.

Na pitanje bi li se dječaku spasio život da su liječnici u Metkoviću, koji su ga višekratno pregledavali prepoznali sepsu i dali mu odgovarajuću terapiju, odgovara: Na to vam pitanje ne mogu odgovoriti, budući ne znam što se točno događalo u Metkoviću.

Kujundžić: Bojim se da je bilo propusta

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izrazio je u subotu iskrenu i duboku sućut zbog smrti dječaka iz Metkoviću te najavio da će inspekcija, vjerojatno do konca sljedećeg tjedna, utvrditi je li se eventualno negdje pogriješilo, ali rekao je i kako se boji da je, prema onome što je čuo, propusta bilo.

U ovome trenutku prejudicirati tko je kriv, teško je reći, vidjet ćemo nalaze, ali mislim treba učiniti sve da se, s jedne strane dozna je li se eventualno negdje pogriješilo, a bojim se da je bilo propusta prema onome što sam čuo, i drugo, da nam se to više nikada ne dogodi', istaknuo je ministar.

Rezultat inspekcijskog nadzora najavio je za konac idućeg tjedna. 'Oni kreću u ponedjeljak ujutro. Dakle, vjerojatno do konca tjedna sljedećega', rekao je.