SKIJANJE ILI ŠKOLA

Šef školskog sindikata: Šustarova je odluka budalaština!

08.09.2016 u 15:30

Bionic
Reading

Prema školskom kalendaru za školsku godinu 2016./2017. prvo polugodište završava u petak, 23. prosinca, a zimski odmor računa se od 27. prosinca nakon završetka vikenda i blagdana Božića te blagdana svetog Stjepana (25. i 26. prosinca) koji su neradni dani. Međutim, prema kalendaru koji puni stranice medija i izaziva čuđenje javnosti i roditelja učenici ne bi trebali imati tri tjedna zimskih praznika kao do sada već dva i pol. Tako bi u školske klupe trebali sjesti u četvrtak, 12. siječnja

Budući da je taj tjedan u Hrvatskoj tradicionalno udarni skijaški, na kalendar su se požali brojni roditelji i, da ne ispadne da im nisu izašli u susret, u Ministarstvu znanosti domislili su se solomonskom rješenju. Roditelji čija će djeca biti na skijanju moći će im opravdati izostanak do ponedjeljka, a svi ostali trebaju sjesti u školske klupe.

Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod (zaposlenici u hrvatskom školstvu) smatra da je odluka Ministarstva najobičnija budalaština koju treba odmah ukinuti.

'To je rješenje dvostruko sporno. Ponajprije s aspekta nastavnog procesa. Mi u školama imamo tjedne rasporede i tjedna zaduženja u satnici. Dakle ako ne krenete od ponedjeljka, smanjili ste u startu broj sati nekog predmeta u tjednu i to onda stvara probleme u nadoknadi tih sati. To svi koji rade u školama znaju, ali nažalost oni koji su sastavljali ovakve kalendare školu su valjda na televiziji vidjeli', kazao je Stipić.

Smatra da su djeca u školama već dovoljno razjednačena po nizu pitanja i da ova odluka unosi još jednu diskriminaciju među njima.

'Ovdje se radi o diskriminaciji po vrlo opasnom kriteriju na one koji imaju novca za zimovanje i one koji nemaju. Ovo rješenje najobičnija je budalaština i pozivam one koji su ga donijeli da ga povuku. Nastava treba početi za sve u ponedjeljak', decidiran je Stipić.

Sanja Šprempredsjednica učiteljskog sindikata, napominje da je kalendar svim školama poznat još od travnja i da su škole zahtjev za promjenama u njemu od ministarstva mogle zatražiti do 1. lipnja.

'U kalendaru je dovoljno prostora za to da se škola pomakne na ponedjeljak. Recimo Varaždinska županija na vrijeme je podnijela zahtjev za početak škole i prolongirala na vrijeme početak drugog polugodišta. Kod njih počinje u ponedjeljak. Početak polugodišta treba pomaknuti bez obzira na to ide li tko na skijanje, jer djeci treba omogućiti da malo odahnu i odmore se od prvog polugodišta. Ova odluka potiče razlike i odluku treba promijeniti', zaključila je Šprem.

442412 ,443058,442475 ,443034