kolektivno pregovaranje

Šef Sindikata zdravstva: S plaćama koje imamo se jednostavno ne može živjeti

24.04.2023 u 11:25

Bionic
Reading

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić izjavila je u ponedjeljak uoči pregovora o izmjenama temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe kako očekuju Vladinu ponudu dodatka za članove reprezentativnih sindikata u odnosu na nečlanove

To je drugi sastanak pregovaračkih odbora Vlade i predstavnika sindikata o sklapanju izmjena i dopuna temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

Upitana o razlikovanju članova i nečlanova sindikata Čulinović Čaić uzvratila je protupitanjem da ako netko financira rad sindikata, je li fer da imaju ista prava kao i oni koji to ne čine.

Sindikati su do sada puno toga učinili i to ne samo za članove sindikata, i ako to nije bilo dovoljno, onda se neka ipak vidi razlika. Osobno sam pobornik toga, dodala je.

Napomenula je kako prema Zakonu o radu članovi sindikata mogu imati veća prava u odnosu na nečlanove u visini prosječne godišnje sindikalne članarine.

Na upit jesu li liječnici trebali bolje zaštiti medicinske sestre i nezdravstveno osoblje, rekla je kako je cjelokupni sustav upoznat s time što pripremaju liječnici već tri godine, što bi i kako trebalo.

Točno je da su u sustavu male plaće i ovo što tražimo je tek prvi korak i čekamo što će biti s vremensko-kadrovskim normativima, ugovorima za specijalizante i kako će se riješiti plaće kroz Zakon o plaćama u javnim službama.

Očekujem da Vlada radi svoj posao na boljitku zaposlenih u državnim i javnim službama, istaknula je Čulinović Čaić.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolonjak najavio je kako će tražiti da ih primi premijer zajedno sa strukovnim sindikatom medicinskih sestara i tehničara i da dogovorimo povećanje koeficijenata, jer ovo što je bilo ponuđeno prošli tjedan je mizerno.

To je samo vraćanje na staro, odnosno ono što nam je oduzeto 2013., ustvrdio je i dodao da traže najmanje 10-postotno povećanje koeficijenata kako bi spriječili prosvjede.

S plaćama koje imamo se jednostavno ne može živjeti, poručio je. Podsjetio je kako im je ponuđeno povećanje od 3 do 5 posto ovisno o radnom statusu.

Ako je jedna struktura u zdravstvu dobila povećanje, a ostali nisu, onda iskazuju nezadovoljstvo i očekuju povećanje koeficijenata kao što su dobili i liječnici, jer smo međusobno povezani i ne možemo odvojeno funkcionirati i neophodno smo potrebni sustavu, naglasio je Toplonjak.