uredba o koeficijentima

Liječničke udruge stigle na sastanak s ministrom Berošem

03.04.2023 u 12:35

Bionic
Reading

Predstavnici pet krovnih liječničkih udruga u ponedjeljak su došli na sastanak u Ministarstvo zdravstvo, na koji ih je pozvao ministar Vili Beroš, no poručuju da ne odustaju od svog zahtjeva da ih primi premijer Andrej Plenković

"Očekujemo da će nam se na sastanku reći kada će uredba o koeficijentima biti objavljena u Narodnim novinama. Očekujemo da će nam se reći datum kada će nas primiti premijer jer smo jasno rekli da hoćemo da nas on primi", izjavila je prije sastanka predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Renata Čulinović Čaić.

O mogućoj odgodi štrajka, rekla je, govorit će kada se jasno odrede datumi ispunjenja njihovih zahtjeva.

Uz vodstvo HLS-a, Beroš je na sastanak pozvao i predstavnike Hrvatske liječničke komore (HLK), Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) i Inicijative mladih liječnika.

Liječničke udruge traže usklađivanje platnih koeficijenata, donošenje zakona o radno-pravnom statusu liječnika, donošenje vremensko-kadrovskih normativa i ukidanje "robovlasničkih" ugovora za specijalizante.

Ovo je prvi sastanak vladajućih s predstavnicima liječničkih udruga nakon velikog prosvjeda koji su prošloga mjeseca održali na Markovu trgu.

Iako su liječnici na prosvjedu tražili da ih primi premijer Andrej Plenković, ipak su pristali i na sastanak s resornim ministrom.

U petak su poslali i pismo u kojemu traže sastanak u Banskim dvorima.

HLS je krenuo i s organizacijskim pripremama štrajka, ovoga bi se tjedna trebala održati izvanredna skupština HLS-a na kojoj će biti donesena odluka hoće li liječnici ići u štrajk i u kojem obliku.

Za odluku o štrajku potrebna je dvotrećinska većina od ukupno 82 člana skupštine.

Ministar Beroš ponovno je prošloga tjedna pozvao da se probleme rješava dijalogom a ne štrajkom.