odjeci sukoba

Šef Odbora za obranu Franko Vidović: Ministar Banožić nema ovlast da zabrani predsjedniku Milanoviću korištenje vojnih sredstava

09.11.2021 u 11:27

Bionic
Reading

Po Ustavu predsjednik je vrhovni zapovjednik i tu svaka priča prestaje i oko odluka i oko zabrane materijalno-tehničkih sredstava. Zapovjedi su jače nego odluke i po Ustavu i po Zakonu, rekao je predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović komentirajući sukob predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Maria Banožića.

'Ministar nema tu ovlast da može zabraniti predsjedniku korištenje sredstava. Predsjednik RH je štićena osoba prve kategorije i dobar dio njegovih aktivnosti odvija se uz uvjet sigurnosti i tu svaka priča prestaje', dodao je.

Kad je riječ o razvoju, Vidović je, prenosi HRT, rekao da bi bilo dobro da se RH okrene i strategijskom promišljanju kad je vojska u pitanju, te da se izradi vojna doktrina.

'Hrvatska je prošla kroz 2-3 krize i u zadnjih 15 godina proračun MORH-a oscilira. Padao je neprekidno od 2009. pa do 2017. kada ga je bivši ministar Krstičević uspio podignuti. Nakon toga proračun raste. Sada je narastao za 2 milijarde i ja ne mogu biti nezadovoljan', kaže.

Na upit je li ljut što nije pozvan na jučerašnji sastanak Vidović je rekao da nije.

'Nismo mi frendovi pa da sam se ja naljutio. Radi se o poštivanju institucija. Ako pozivaš predsjednika Sabora onda bi bilo savršeno normalno da pozoveš predsjednika Odbora za obranu jer zakon prepoznaje jednog i drugog u Vijeću za obranu. Tražim poštivanje institucija, ne mene, ja sam nebitan u toj priči', rekao je.

Istaknuo je da sukob predsjednika i ministra obrane utječe na moral ljudi koji su ovog momenta na dužnosti u oružanim snagama RH.

  • +11
Sjednica Vijeća za obranu održana je u Banskim dvorima Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Nekih drugih posljedica nema. Ovo je momenat kada treba to sanirati, jer ako se to nastavi onda ćemo imati problem jer se može odraziti na stanje u oružanim snagama, ali i na nacionalnu sigurnost', poručuje Vidović.

Na pitanje treba li ministar Banožić otići Vidović je rekao kako će o tome odlučiti premijer Andrej Plenković. 'Ja ga nisam imenovao, pa ga neću ni smjenjivati. Po meni trenutno nitko ne treba otići. Politička realnost je da nitko ne treba otići, svi su čvrsti na svojim pozicijama, a treba dogovoriti model unutar zakonskih okvira kako će se dalje funkcionirati, bez javnih izleta i bez da se ometa svakodnevni život građana', zaključio je predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović.