susret u banskim dvorima

Milanović, Plenković i Banožić danas sjedaju za stol, jedna od tema će biti kako predsjednik koristi vojne helikoptere i brodove

09.11.2021 u 07:25

Bionic
Reading

U Banskim dvorima održat će se danas prijepodne sjednica Vijeća za obranu, a nakon nje i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost

Tako će danas, nakon duljeg vremena i u jeku međusobnog sukoba, za stol sjesti i razgovarati predsjednik, premijer i ministar obrane, javlja N1.

Ministar Banožić na sastanku Vijeća za obranu želi razgovarati, među ostalim, i o načinu na koji Ured predsjednika koristi materijalne resurse Oružanih snaga, misleći pritom na često korištenje helikopetera, ali i broda Hrvatske ratne mornarice za put u Albaniju.

Jučer smo, naime, doznali kako je ministar obrane prije par dana donio odluku kojom brani Oružanim snagama RH, odnosno načelniku stožera Robertu Hranju bilo kakvo uključivanje i potpore za protokolarne aktivnosti Ureda predsjednika bez prethodne njegove suglasnosti.

Tu odluku ministar Banožić potpisao je dan nakon što je predsjednik Milanović napravio presedan i na Pantovčaku upriličio prijam u povodu uručenja činova kadetima umjesto na Hrvatskom vojnom učilištu gdje se inače održava. Presedan je bio i što na promociju nije bio pozvan ministar Banožić.

U odluci od 4. studenog stoji i da za potpore za protokolarne aktivnosti koje se odobravaju bez suglasnosti odnosno odluke ministra obrane nije dopušteno korištenje materijalnih sredstava Ministarstva obrane. Takvi troškovi neće biti plaćeni iz proračunskih pozicija Ministarstva obrane u državnom proračunu Republike Hrvatske odnosno iz Financijskog plana Ministarstva obrane.

  • +27
Milanović i Banožić na obljetnici osnivanja Tigrova Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Nadalje, u odluci piše i da su za provedbu iste odgovorni načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, ravnatelj Uprave za materijalne resurse i ravnateljica Uprave za proračun, financije i informacijske sustave.

Odluka je stupila na snagu danom donošenja, a poslana je državnim tajnicima, Glavnom stožeru i dvjema već spomenutim Upravama.

Pantovčak: Odluka je neustavna

“Odluka je nezakonita i neustavna, još jedan dokaz kako ministar obrane bezočno zloupotrebljava svoje ovlasti i ovoga puta svojevoljno čak pokušava ograničiti ustavne ovlasti predsjednika Republike i onemogućiti uredno funkcioniranje Ureda predsjednika Republike Hrvatske”, komentirali su za N1 s Pantovčaka.

Sukob Milanovića i Banožića je, podsjetimo, započeo predsjednikovim traženjem da ministar obrane poništi svoju odluku o umirovljenju zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula, a nastavio se gotovo svakodnevnim prepucavanjem.