nakon izbora

Šef njemačkog CSU-a kritizirao loš izborni rezultat bloka desnog centra

09.10.2021 u 14:31

Bionic
Reading

Lider njemačke konzervativne Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja s demokršćanima (CDU) čini glavni njemački politički blok desnog centra, progovorio je u subotu o lošim rezultatima izbora prošli mjesec

Markus Soeder pripisao je loš rezultat CDU-a i CSU-a nepopularnom kandidatu za kancelara Arminu Laschetu i slaboj strategiji kampanje.

"Toliko je jednostavno: na kraju, Nijemci su htjeli drukčijeg kandidata za kancelara od onog kojeg su predložili CDU i CSU", rekao je Soeder na regionalnom susretu mladeži svoje stranke u subotu u bavarskom Deggendorfu.

CSU se nadao sadržajnim novim političkim planovima, među kojima smanjenje poreza srednjoj klasi, osnivačima tvrtki i onima koji puno zarađuju, što naposljetku nije ušlo u stranački manifest.

"Reći samo da se ništa neće promijeniti nije baš motivirajuće ili stimulirajuće", dodao je.

Bez spominjanja CDU-a imenom, Soeder je pozvao sestrinsku stranku CSU-a da ne čini ustupke FDP-u i Zelenima samo kako bi ostala u vladi.

Upozorio je protiv sjedenja "na kućnom pragu" vlasti i čekanja u slučaju da pregovori između tri stranke nikamo ne odvedu.

  • +7
Armin Laschet Izvor: EPA / Autor: ANDREAS GORA / POOL

Čelnici Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), stranke Zeleni i Liberalno-demokratske stranke (FDP) započeli su u četvrtak razgovore o formiranju koalicijske vlade na čelu sa socijaldemokratskim kancelarskim kandidatom Olafom Scholzom.

 Unija CDU/CSU, na čelu s odlazećim šefom CDU-a Arminom Laschetom, unatoč teškim izbornim gubicima misli da može sastaviti vladu sa Zelenima i liberalima.

"Mi nismo samo stalni zamjenski kandidat", rekao je Soeder. 

Soeder je izborni poraz nazvao prijelomnim trenutkom za CDU i CSU. "Unija je posvuda izgubila, široko i duboko...sada smo tek na četvrtom mjestu među mladim glasačima".