JENS STOLTENBERG

Šef NATO-a Europljanima: 'Povećajte proizvodnju oružja'

10.02.2024 u 07:43

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Europljane da pojačaju proizvodnju oružja kako bi se povećala opskrba Ukrajine i napunile vlastite zalihe, u intervjuu koji je u subotu objavljen u njemačkim medijima

Manje od tjedan dana prije sastanka ministara obrane NATO-a u Bruxellesu, 15. i 16. veljače, Stoltenberg je kazao: 'Moramo brže obnoviti i razviti našu industrijsku bazu kako bismo povećali isporuke Ukrajini i napunili vlastite zalihe.'

'To znači da je potrebno prijeći s mirnodopske spore proizvodnje na brzu proizvodnju u vrijeme sukoba', rekao je Stoltenberg za njemačke novine Welt am Sonntag.

'Ne postoji neposredna vojna prijetnja protiv (NATO) saveznika. U isto vrijeme, Kremlj redovito prijeti zemljama NATO-a', naglasio je Stoltenberg.

Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: KATERYNA KLOCHKO

Naglasivši da je ruska invazija na Ukrajinu prije gotovo dvije godine pokazala da se 'mir u Europi ne podrazumijeva', istaknuo je važnost zaštite zemalja Saveza.

'Sve dok ulažemo u našu sigurnost i ostajemo ujedinjeni, nastavit ćemo odvraćati agresiju. NATO ne želi rat s Rusijom, ali se moramo pripremiti za sukob koji bi mogao trajati desetljećima', ustvrdio je.