Napali benzinsku

Sedmero mrtvih u ruskom napadu dronovima na Harkiv

10.02.2024 u 07:10

Bionic
Reading

Sedam ljudi je poginulo, među kojima troje djece, u subotu u ruskom napadu dronovima na benzinsku postaju u Harkivu, na istoku Ukrajine, rekao je guverner te oblasti Oleh Sinehubov

Sinehubov je na Telegramu objavio da se 'nažalost broj poginulih u napadima na Harkiv popeo na sedam'. 'Među njima je troje djece, od sedam i četiri godine te šestomjesečna beba', napisao je guverner.

Po riječima gradonačelnika grada Ihora Terehova, Rusi su izveli napad iranskim dronovima Šaded i pogodili benzinsku postaju koja je buknula u plamenu, a požar je zahvatio 14 kuća. Iz područja zahvaćenog požarom evakuirano je oko 50 ljudi.

Najviši vojni dužnosnik u Velikom Burluku, Viktor Tereščenko, rekao je javnoj televiziji Suspilne da su dronovi oštetili bolnicu i restoran. Pojedinosti o stradalima su u tijeku.

Benzinsku postaju u okrugu Nemišlianski su nešto prije 23 sata pogodila tri drona i uništila 'osjetljivu infrastrukturu', a izlila se golema količina goriva zbog čega je planuo i tako veliki požar, rekao je regionalni tužitelj Volodimir Timočko.

Subotnji napad je uslijedio nakon niza noćnih napada na Harkiv i još istočniji grad Veliki Burluk.

Broj žrtava bi mogao rasti jer su operacije potrage i spašavanja trajale tijekom noći. Video koji je objavio gradonačelnik pokazuje plamen i dim koji se uzdižu nad širokim područjem.

Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: KATERYNA KLOCHKO

Dužnosnici su izvijestili o napadu na bolnicu u gradu prošlog tjedna, što je dovelo do evakuacije desetaka pacijenata.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi detalje napada. Rusija nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom, ali kaže da ne cilja namjerno na civilna mjesta. Harkov je redovito napadan od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. i česta je meta ruskih napada posljednjih tjedana.

U crnomorskoj luci Odesa, regionalni guverner rekao je da je u napadu dronom ozlijeđena jedna osoba. Prijavljeno je da su tri osobe ubijene u granatiranju ranije tog dana u selu u regiji Sumi na granici s Rusijom.