ante ćorušić

Šef najveće bolnice u državi: Nismo baš do kraja popunjeni, ali uskoro bi mogli biti; najavio i izvanredne otkaze onima koji nisu cijepljeni i ne žele se testirati

28.10.2021 u 19:40

Bionic
Reading

'Mislim da bi trebalo proširiti potrebu za COVID potvrdom za neke djelatnosti jer to će biti motivirajuće za one koji se ne žele cijepiti, a u ovom trenutku cijepljenje je jedini pravi oblik borbe protiv pandemije. Lockdown će riješiti kratkoročno, ako situacija bude dramatična kao prošle godine to će biti jedina mjera koju će Vlada moći provesti ne bi li suzbila širenje infekcije i pritisak na bolnice', rekao je dr. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, gostujući u središnjem dnevniku HTV-a

'Imamo 85 popunjenih postelja u našoj COVID jedinici, od toga je 17 u Intenzivnoj, ali nismo baš do kraja popunjeni. Broj slobodnih mjesta je mali, čekamo sad otpust još tri bolesnika tijekom večeri koji idu kući u dobrom stanju, ali ćemo vjerojatno uskoro primiti nova tri tako da ćemo opet biti jednako popunjeni - to je razina oko 90-92 posto', rekao je dr. Ćorušić za HRT.

Rekao je kako svoje kapacitete za liječenje COVID bolesnika ne mogu širiti unedogled. Sutra će otvoriti novi odjel sa 16 postelja. 'Uz blagdan Svih svetih vjerojatno ćemo pustiti, ako se ova situacija nastavi, još jedan novi odjela sa 16 postelja. U najcrnjim scenarijima, ako se ovakav trend nastavi, mogli bi biti popunjeni s 200 postelja. U tom trenutku sigurno nećemo moći zadržati postojeći elektivni program, nego ćemo morati reducirati, ali to je odluka koju ćemo donijeti zajedno s ministarstvom i Stožerom', rekao je.

Ćorušić je dodao kako imaju puno kroničnih bolesnika koji su naručeni na elektivne zahvate, ali da neće moći dobiti uslugu ako se ovakav trend nastavi.

  • +13
Gužva za cijepljenje na Velesajmu Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

'Možemo reći da će naši pacijenti - kronični bolesnici, koji se pridržavaju mjera, koji su prihvatili cijepljenje, biti u jednom trenutku diskriminirani ako se ovakav trend nastavi', rekao je.

KBC Zagreb ima oko 6150 zaposlenika u ovom trenutku, a od toga njih oko 900 nisu procijepljeni. 'Od tih 900 se gotovo svi redovito testiraju dva puta tjedno, osim njih devet koji to iz nekog razloga odbijaju. Dobili su opomenu i opomenu pred otkaz. Jedan dio je koristio stari godišnji odmor, a jedan dio je otvorio bolovanje. To provjeravamo, i nakon provjere sukladno Zakonu o radu, sukladno potpisanom Kolektivnom ugovoru i Ugovoru o radu, slijedi izvanredni otkaz ugovora o radu što je naše pravo kao poslodavca', rekao je.