poziva na oprez

Šef Liječničke komore u prosincu prognozirao crnu brojku umrlih od koronavirusa. Evo što danas kaže

01.04.2021 u 19:07

Bionic
Reading

Veledrogerijama je do kraja tjedna obećana uplata od 900 milijuna kuna U problemu su pacijenti, ali i njihovi liječnici, kako zbog lijekova tako i nadirućeg trećeg vala koronakrize. Krešimir Luetić, čelnik Hrvatske liječničke komore, je rekao kako s krizom u zdravstvu živimo već godinama, ali da situacija da pacijenti ostaju bez lijekova nije uobičajena.

''Iznimno je frustrirajuća i krajnje neprihvatljiva situacija , i za pacijente, ali i za nas liječnike. Nedopustivo je da pacijenti, pogotovo onkološki, ostanu bez svojih lijekova'', kazao je Luetić za RTL.

Luetić je rekao kako on sam nije bio u situaciji da nema lijeka koji bi trebao upotrijebiti. Nada se da će Vlada brzo postići sporazum s veledrogerijama i osigurati pacijentima potrebne lijekove.

''Imamo više od 2000 zaraženih i moramo znati da Hrvatska trenutno ima najbrži rast incidencije u EU. Ne govorim to da bi iznio statistički podatak, nego da bi jasno našim građanima rekao da smo u brzorastućem trećem valu pandemije'', rekao je Luetić.

Vjeruje kako će se mjere evaluirati da dnevnoj i tjednoj razini. ''Očekujem ako se ovakav trend nastavi da se ozbiljno razmisli o prelasku na model C nakon Uskrsnih blagdana'', dodao je liječnik.

Luetić smatra kako situacija nošenja maski na otvorenom nije dobro iskomunicirana.

''Naravno da nema smisla nositi masku na otvorenom ako ste sami, ako šetate, trčite po nasipu ili hodate gradom. Međutim ako ste u okruženju veće grupe ljudi, na tržnici, na nekom drugom mjestu, koje je otvoreno, a gdje je puno ljudi ima itekako smisla staviti masku'', rekao je Luetić.

Luetić je prognozirao u prosincu na RTL-u da će biti oko 6000 umrlih od covida do ovog doba godine, a danas ih ima 5967. 

''Volio bi da je bilo manje fatalnih ishoda. Nažalost moja prognoza se ostvarila. U narednom periodu imamo treći val i ponovno ćemo vidjeti puno više pacijenata po bolnicama i teško oboljelih na respiratorima. Razgovarao sam s kolegama iz jedne bolnice, rekli su mi da na respiratorima leži nekoliko pacijenata između 40 i 50 godina. Treći val pogađa i srednju generaciju, pa čak i one mlađe'', upozorio je čelnik Hrvatske liječničke komore.