bura oko nagrađivanja

Šef liječničke komore: Kujundžićeva ideja ocjenjivanja može biti opasna

21.11.2017 u 06:44

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je da će kroz novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti omogućiti nagrađivanje liječnika koji najviše rade i koji bi bili i najbolje plaćeni, na što liječnici gledaju s dozom skepse. Tako ministar liječnike planira zadržati u Hrvatskoj

Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK), pozdravlja ideju da se uvede princip nagrađivanja, ali i upozorava da je potrebno razviti i jasne kriterije putem kojih će se ocjenjivati nečiji rad.

'Da bi se to napravilo, potrebno je napraviti vremensko-kadrovske normative i dijagnostičko-terapijske smjernice i onda ih pratiti kroz ishode liječenja', objašnjava Goluža te smatra da još uvijek nemaju takvo rješenje u Ministarstvu zdravstva.

Predsjednik HLK-a naglašava da je nužno imati razvijenu infrastrukturu kako bi se objektivno mogao ocijeniti nečiji rad.

Otkako je preuzeo dužnost, ministar Kujundžić često govori da nisu svi liječnici isti i da ima onih koji puno rade, ali i onih koji se skrivaju i rade znatno manje nego što je nužno.

Goluža navodi da je među liječnicima slična situacija kao i u svakom drugom zanimanju – postoje ljudi koji rade više i oni koji rade manje.

Ponovio je da je za objektivnu evaluaciju nečijeg rada potrebno imati razvijen sustav objektivnog mjerenja. S obzirom na to da takav sustav u Hrvatskoj još uvijek ne postoji, Goluža pretpostavlja da će ocjenjivanje biti na subjektivnoj razini, što drži vrlo opasnim i potencijalno štetnim.

Kujundžić na konferenciji za medije o smjeni ravnatelja KB-a Dubrava Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/PIXSELL

'Izgleda da će liječnici biti jedini u javnom zdravstvenom sustavu čiji će se rad procjenjivati na taj način', poručio je Goluža.

Smatra da bi bilo ostvarivije i realnije procjenjivanje rada pojedinog liječnika izvoditi iz rezultata, odnosno učinka pojedinih ustrojstvenih jedinica zdravstvenih ustanova: odjela, zavoda, klinika, bolnica...

'Komora će tijekom javne rasprave upozoriti da je prije implementacije određenih rješenja nužno infrastrukturno pripremiti sustav, u protivnom se riskira donošenje ishitrenih odluka koje mogu imati kontraefekt – lošije izvršenje i manje kvalitetan rad', poručio je na kraju Goluža.