NIŠTA OD AGENCIJE ZA LIJEKOVE

Kujundžić o povlačenju kandidature: Radi se o velikim političkim interesima i trgovini

20.11.2017 u 12:51

Bionic
Reading

Hrvatska je povukla kandidaturu za sjedište Europske agencije za lijekove, na dan kada će u Bruxellesu ministri vanjskih poslova EU-a donijeti odluku u koji od 19 gradova odlazi Agencija. Zašto se Hrvatska odlučila na taj potez objasnio je za Media servis ministar zdravstva Milan Kujundžić

'Držimo da taj postupak ne osigurava vrednovanje svih kriterija na isti način, te da je bio podložan sugestivnim ocjenama same Europske agencije za lijekove', obrazložili su iz Ministarstva vanjskih poslova odluku o povlačenju kandidature za sjedište EMA-e.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je u Bruxellesu predstavio kandidaturu kaže, ovo je veliki gubitak za Hrvatsku.

'Vidjeli smo da se tu igra jedna igra koja nema poveznicu tko ispunjava uvjete, kome bi bilo pravično jer nema nijednu agenciju, već da su to posve drugi veliki politički interesi i trgovina. Onda smo zajedno zaključili svi u dogovoru s premijerom da nećemo sudjelovati u takvome obliku i da ćemo svoju aplikaciju povući', kazao je Kujundžić.

Kujundžić dodaje kako su bili neugodno zatečeni što je utjecaj zaposlenika same Agencije igrao veliku ulogu pa je Zagreb dobio 'negativne bodove' jer ponuđena zgrada Sky Office ne ispunjava uvjete.

  • +10
Milan Kujundžić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgic

Budući da je LGBT populacija inzistirala da se EMA ne preseli u zemlje koje diskriminiraju homoseksualce, nisu blagonaklono gledali na izjavu gradonačelnika Milana Bandića koji je u Bruxellesu izjavio da nikada neće sudjelovati u gay paradi. Bandić kaže da ne zna što je pošlo po zlu.

'Koliko god vi tovarili na moja leđa, država je kandidat, a ne Grad Zagreb. Ali vi tučete svoju žicu i imate na to pravo. Vi ga pilate i pilate. Grad Zagreb nije slao nikakvu kandidaturu, nego država. Da je gradonačelnik pošteno odradio svoj posao u Bruxellesu i Londonu, a o razlozima zašto se povukla kandidatura pitajte resornog ministarstva i premijera jer oni imaju više informacija. Meni je žao, ali učinio sam sve kao da ćemo dobiti. Očito se nešto dogodilo. Što se dogodilo, ne znam. Ja na tim razgovorima na kojima sam bio nisam imao taj dojam', kazao je Bandić.