ZLOUPOTREBA AZILA

Šef hrvatske policije u Sloveniji: Migranti nas varaju, ogroman broj njih ima ruske papire

12.10.2023 u 18:13

Bionic
Reading

U izjavi nakon sastanka sa slovenskim kolegom Senadom Jušićem u Brežicama, šef hrvatske policije Nikola Milina odbacio je optužbe o nedovoljnoj zaštiti državne granice u području migracija i upozorio da migranti često zlorabe azilantske postupke.

Jušić i Milina u zajedničkoj izjavi ističu kako su razmijenili su operativne podatke, dogovorili konkretne mjere i postupke upravljanja migracijskim tokovima i procesuiranja organizatora ilegalnih prelazaka državne granice, što uključuje i pojačanu frekvenciju mješovitih policijskih ophodnji, javlja RTVSlo.

Milina je odbacio optužbe da hrvatska policija ne čini dovoljno na sprječavanju ilegalnih prelazaka granice. 'Hrvatska policija je prilikom ulaska u Schengen prošla vrlo zahtjevan proces provjere osposobljenosti. Imamo dovoljno kapaciteta, kako u ljudstvu tako iu znanju. Imamo 6500 graničnih policajaca i 2000 specijalaca, koji su također uključena u zaštitu vanjske granice. O tome govori i podatak da smo ove godine uhvatili 990 organizatora ilegalnih prelazaka', kazao je.

Prema Milininim riječima, jedan od odgovora na činjenicu da unatoč svemu raste broj ilegalnih prelazaka granice leži u zlouporabi azilantskog postupka, kada stranci izraze namjeru da traže azil, država ih prihvati, a onda idu dalje. Među potonjima je istaknuo građane Rusije. 'Do danas smo obradili 6.850 ruskih državljana koji su u BiH došli turistički, a zatim na granici s Hrvatskom izrazili namjeru da traže azil te nastavili svoje putovanje', kazao je.

  • +20
Migranti prelaze granicu preko Korane kod Slunja Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

Njegov slovenski kolega Jušić ponovo je pozvao hrvatskog kolegu na daljnje jačanje kontrole na vanjskoj schengenskoj granici. Kaže kako je slovenska je policija ove godine obradila više od 45.000 ilegalnih prelazaka granice. Velika većina stranaca je prilikom uhićenja izrazila namjeru podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu, pa su prebačeni u jedan od dva centra za azilante. Onima koji nisu podnijeli zahtjev za zaštitu ulazak je odbijen.

Proteklih tjedana policija je uvela dodatne mjere kontrole migracija. Između ostalog, pojačala je kontrolu nad glavnim migracijskim rutama koje nakon ulaska Hrvatske u Schengen uglavnom idu željezničkim i cestovnim linijama. Jušić kaže kako je još prerano za konačnu ocjenu učinkovitosti spomenutih pojačanih kontrola, ali vjeruje da one daju pozitivne rezultate.

Na sastanku su se Jušić i Milina dotakli i događanja na Bliskom istoku te pitanja kako će to utjecati na migracije. "To je svakako važan pokazatelj u široj regiji. Policija je napravila analize rizika i pravovremeno poduzela sve potrebne mjere", uvjerio je Jušić.

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić / PIXSELL