POSLJEDICE AFERE PODRAVKA

Šef Fime u pritvoru, radnici bez plaće

30.01.2010 u 18:10

Bionic
Reading

Iako je siječanj gotovo završio, zaposlenici poduzeća iz bivše Fima grupe još nisu primili plaće za prosinac. Tako posljedice avanture u Koprivnici, koje već skupo plaća njezin pritvoreni čelnik Milan Horvat, sve više osjećaju i zaposlenici tvrtki koje su mu pripale nakon raspada ove financijske grupacije prošlog ljeta

Nedugo nakon izbijanja afere oko Podravke i otvaranja istrage u slučaju menadžer, gdje se još otkrivaju i pokušavaju rasvijetliti sporne transakcije u kojima je sudjelovalo šest pritvorenih menadžera, usložile su se poslovne prilike u Fima Alfi i drugim tvrtkama iz bivše Fima grupe.

Uskoro fima.com2

Kako gledaju na najave iz Podravke te kakve su zapravo prilike u tvrtkama iz bivše Fima grupe, nismo uspjeli doznati usprkos višekratnim pokušajima. No da se zaposlenici tako lako ne predaju trenutnim teškoćama, govori informacija prema kojoj uskoro kreće novi projekt fima.com2, u sklopu kojeg će biti portal mojaFIMA, temeljen na Web 2.0 internet tehnologiji koja omogućava kreativno formiranje vlastitog portala i postavljanje sadržaja prema preferenciji korisnika.

Uštede su se počele tražiti na sve strane, pa je tako u prosincu raskinuta dugogodišnja suradnja između Fima Alfe i agencije IMC, a poslove odnosa s javnošću preuzeli su sami zaposlenici tvrtke koju je Horvat osnovao nakon razlaza s Dubravkom Žgancem i Ljiljanom Weissbarth. Uz to, rješenje za nastalu situaciju pokušalo se naći i u smanjivanju plaća zaposlenicima, pri čemu su neki zadnjih mjeseci prošle godine pali na minimalac. Osim ušteda, takav potez izazvao je i drugu (ne)željenu reakciju: dio zaposlenika počeo je odlaziti iz varaždinskih financijskih tvrtki koje su donedavno spadale među atraktivnije.

Međutim, usprkos smanjenju primanja i broja zaposlenih, prilike se ni ove godine nisu poboljšale. Štoviše, dodatno su pogoršane, što najbolje potvrđuje kašnjenje plaća. To ne čudi s obzirom da je ovih dana Podravka morala uplatiti 102,6 milijuna kuna Erste Factoringa jer je bila jamac ugovoru sklopljenom s Fima grupom čiji pravni sljednici nisu ispunili obvezu.

Da tu još nije kraj problema za nekada hvaljene varaždinske financijske stručnjake, govori najava iz koprivničke kompanije da će pokrenuti postupak za naplatu spomenutog iznosa od Fima grupe, odnosno njenih pravnih sljednika, korištenjem regresnog prava. Ukoliko se u tome ne uspije, kako je istaknuo predsjednik NO Podravke Ljubo Jurčić, stotinjak milijuna kuna pokušat će se vratiti iz imovine bivše financijske grupacije. No ni takvu nakanu zacijelo neće biti lako realizirati s obzirom na lanjsko razdruživanje dugogodišnjih partnera.