MOGENS LYKKETOFT

Šef danskog parlamenta novi predsjednik skupštine UN-a

16.06.2015 u 07:36

Bionic
Reading

Bivši danski ministar vanjskih poslova i aktualni predsjednik danskog parlamenta Mogens Lykketoft konsenzusom je u ponedjeljak izabran za novog predsjednik Glavne skupštine Ujedinjenih naroda, a na dužnost će stupiti 15. rujna, objavila je agencija DPA

Tada će se svjetski vođe okupiti u sjedištu UN-a u New Yorku na godišnjem zasjedanju, a ujedno će proslaviti i 70. godišnjicu osnutka.

Lykketoft, koji će i sam proslaviti 70. rođendan tijekom sljedećeg zasjedanja Glavne skupštine, izjavio je da će tema njegovog predsjedanja biti "nova predanost akciji".

"Cilj mi je organizirati naš posao tako da se možemo prisjetiti uspjeha, ali i neuspjeha u prvih 70 godina, dok istovremeno gledamo prema budućnosti", istaknuo je novi predsjednik u svom nastupnom govoru pred Glavnom skupštinom UN-a.

Tijekom 70. zasjedanja, Glavna skupština bi trebala raspravljati o ciljevima održivog razvoja i postaviti temelje globalnog razvoja koje bi trebalo ostvariti u sljedećih 15 godina. Ciljevi bi trebali sadržavati i sporazum o ublažavanju efekata klimatskih promjena.

Lykketoft je prvi Danac koji će predsjedati Glavnom skupštinom, a naslijedit će Sama Kutesu iz Ugande.