zagreb u smeću

Šef Čistoće otkrio koliko iznosi prosječna plaća komunalnog radnika, a koliko vozača kamiona

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 25.01.2023 16:32
  • Objavljeno 25.01.2023 u 00:16
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX/Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Davor Vić, voditelj podružnice Čistoća u Holdingu, gostujući u 'Otvorenom' na HRT-u otkrio je koliko iznose prosječne plaće komunalnih radnika i vozača kamiona, a sve nakon prosvjeda radnika koji se odbijaju vratiti na ulice i obavljati posao dok im se ne ispune zahtjevi

Podsjetimo, sve je počelo tako da je Čistoća dala izvanredne otkaze trojici radnika jer je utvrđeno da su smeće jedne večeri trpali u isti kamion u Središću. To je na noge diglo njihove kolege koji su krenuli prosvjedovati, nakon čega su trojica spomenutih vraćena na posao.

U međuvremenu su radnici izašli s dodatnim zahtjevima. Na konferenciji za novinare u utorak Uprava Zagrebačkog holdinga navela je da su radnici postavili jedanaest zahtjeva koji uključuju povećanje osnovice za minimalno 12 posto, stalni dodatak u iznosu od 200 eura i sistematizaciju u roku od 30 dana.

Uprava ZGH prihvatila je pet zahtjeva radnika Čistoće, no radnici još traže povećanja koeficijenata na 1,8 za najniže plaćene radnike i na 2,4 za vozače i dok to Uprava ne prihvati, tvrde da se neće vratiti na posao.

Vić je na HRT-u naveo je da je Uprava 28. prosinca donijela jednostranu odluku da se ide u povećanje materijalnih prava od 1. siječnja.

'Radnici su već u siječnju dobili povećanje. 990 eura je prosjek za komunalnog radnika, a 1240 eura za vozača', rekao je Vić.

Pretrpani kontejneri

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/Pixsell

Kazao je kako nijedna posada kamiona Čistoće ne ide u neispravnom vozilu.

'Pozivamo na zdrav razum i da se počne što prije razgovarati o zahtjevima koji nisu nešto što već nije predočeno Upravi i nije nešto što je ona odbila. Moramo reći da je Uprava cijelu prošlu godinu pregovarala oko novog kolektivnog ugovora. U jednom trenutku je došlo do razmimoilaženja između koncepata kako bi se ostvarila materijalna povećanja i da radnici ne trpe i ne čekaju', naglasio je Vić.

Sanja Ožić je rekla kako je inicijalni zahtjev radnika Čistoće bio da se povuku otkazi kolegama jer su oni bili neopravdani i ishitreni. Oni su prikupljali otpad koji se nalazi na tlu i stavljali ga u prazne spremnike.

  • +4
  • +1

Čistoća

Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

'Otpad koji prazne je plastika i oni ga prazne u spremnik za plastiku. Prilikom pražnjenja papira, nije se radilo o čistoj sirovini, već je bila pomiješana s plastikom i stoga su radnici ispraznili to u plastiku', rekla je Ožić te dodala kako smatra da su otkazi bili ishitreni, a radnici su dobili izvanredni otkaz i to je u sagledavanju šire slike uprava protumačila kao teško kršenje uz komentare koji su se odnosili na narušenu reputacijsku sliku. Nakon sagledavanja svih segmenata zaključak je bio da je možda to bilo prestrogo i da bi se trebalo pribjeći nekoj drugoj mjeri', rekla je.

Navela je da ovo što se trenutno događa nije u organizaciji sindikata i da se pokušavaju smanjiti tenzije kako bi došlo do komunikacije radnika i uprave.

  • +11
  • +8

Smeće u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!