PORAŽAVAJUĆE BROJKE

Zapovjednik britanske vojske: Rusija je izgubila polovicu borbenih sposobnosti

05.07.2023 u 08:52

Bionic
Reading

Načelnik Glavnog stožera vojske Ujedinjenog Kraljevstva, admiral Tony Radakin, izjavio je tijekom jučerašnjeg saslušanja u parlamentu da je Rusija izgubila gotovo polovicu svojih borbenih sposobnosti u Ukrajini

'Rusija je izgubila gotovo polovicu borbene učinkovitosti svoje vojske', rekao je Radakin, dodajući da je ruska vojska u 2022. godini ispalila 10 milijuna topničkih granata, a u najboljem slučaju može proizvesti milijun granata godišnje. Također, ruska vojska izgubila je 2500 tenkova, a u najboljem slučaju može ih proizvesti 200 godišnje.

Radakin je invaziju na Ukrajinu opisao kao 'katastrofalni neuspjeh za Rusiju' i pohvalio uspjehe ukrajinske vojske u aktualnoj protuofenzivi.

'Čak i u posljednjih nekoliko tjedana, Ukrajina je vratila više teritorija nego što je Rusija preuzela u posljednjih godinu dana', rekao je Radakin.

Izjavio je, međutim, da je gustoća ruskih minskih polja 'veća od očekivane' te ukazao na nedostatak ukrajinskih zračnih sposobnosti i na to da Ukrajina ne posjeduje svu vojnu opremu koju je tražila. S druge strane, ustvrdio je da je 'Rusija sada toliko slaba da nema snage za protuofenzivu'.

  • +7
Ruski tenkovi Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

Ujedinjeno Kraljevstvo je odmah iza SAD-a u količini vojne pomoći poslane Ukrajini. U svibnju 2023. premijer Rishi Sunak obećao je isporučiti ukrajinskoj vojsci stotine raketa protuzračne obrane i napadačkih bespilotnih letjelica.