'SELOTEJP'

Sedmooptuženi Zdravko Dragić odbacio optužbe

07.04.2009 u 16:15

Bionic
Reading

Sedmooptuženi u slučaju 'selotejp' Zdravko Dragić odbacio je danas optužbu da je sudjelovao u nezakonitom uhićenju i odvođenju srpskih civila na pogubljenje na obalu Drave 1991. te da je pucao u jedinu preživjelu žrtvu Radoslava Ratkovića

Prema optužnici, Dragić je s drugim pripadnicima Samostalne uskočke satnije (SUS) sudjelovao u nezakonitom uhićenju srpskih civila Branka Lovrića i Alije Šabanovića koje su nepoznati pripadnici te postrojbe ubili na obali Drave. Na teret mu se stavlja da je osobno iz puške 'MGV' pucao i u obraz ranio Radoslava Ratkovića koji je pao u Dravu, nakon čega je Dragić prema njemu navodno iz kalašnjikova ispalio još jedan hitac, no Ratković je uspio preživjeti pogubljenje i isplivati iz Drave te postati jedan od krunskih svjedoka.

Dragić je te optužbe priznao policiji, no kasnije je na prvom suđenju u siječnju 2008., kao i danas, sve opovrgnuo, rekavši kako je iskaz kojim priznaje zločine lažan i da ga je policija izvukla ucjenom. Naime, ostao je kod svoje obrane s prvog suđenja da su mu u policiji ponudili manju kaznu ili status zaštićenog svjedoka ako tereti prvooptuženog Branimira Glavaša. Navodno ga je njegov rođak, policajac Vjekoslav Tapšanji ucjenjivao zbog ranijeg događaja zbog kojega je mogao teško kazneno odgovarati.

I dalje tvrdi da mu je policija 'namjestila' odvjetnika Damira Ratkovića za kojeg je mislio da ga brani po službenoj dužnosti, ali je ga on kasnije ipak tražio naknadu za zastupanje. Odvjetnik Ratković ranije je kao svjedok ustvrdio da je Dragić u policiji izričito odbio njegov zahtjev da se brani šutnjom i da je policijsko ispitivanje bilo korektno.

Svjedočeći u slučaju 'selotejp' i policajac Tapšanji opovrgnuo je tvrdnju Dragića da ga je ucjenom natjerao da progovori o egzekucijama srpskih civila, a isto je na sudu rekao i policajac Mario Bratić koji je ispitivao Dragića.
Inače, trećeoptužena Gordana Getoš Magdić, koja je jučer iznijela svoju obranu, također tvrdi da je i njezin iskaz u policiji iznuđen.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi obranu trebao iznijeti drugooptuženi Ivica Krnjak, bivši zapovjednik SUS-a zbog čijeg lošeg zdravstvenog stanja je suđenje u nekoliko navrata bilo prekinuto. Očekuje se da će potom Glavaš i petooptuženi Dino Kontić dopuniti svoje obrane koje su iznijeli na početku ponovljenog suđenja, a branitelji optuženih i tužitelj iznijeti završne riječi. Nakon toga preostaje samo da sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Željka Horvatovića izrekne nepravomoćnu presudu za Glavaša i još petero optuženih.

Za ubojstva na obali Drave još je optužen i Mirko Sivić protiv kojega je lani izdvojen postupak zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja. Siviću, koji je u slučaju 'selotejp' četvrtooptuženi, tek se treba suditi.