PROROKOVE KARIKATURE

Sedmero uhićenih zbog planiranja ubojstva

09.03.2010 u 19:52

Bionic
Reading

Irska policija priopćila je da je uhitila sedam osoba za koje sumnja da su umiješane u planiranje ubojstva švedskog karikaturista koji je 2007. nacrtao proroka Muhameda s tijelom psa

Irska policija u Waterfordu i Corku, na jugu zemlje, "izvela je jutros nekoliko pretresa i uhitila četvoricu muškaraca i tri žene", piše u priopćenju.

Ova uhićenja su rezultat međunarodne istrage o planiranju atentata na karikaturista Larsa Vilksa, za čiju glavu je skupina povezana s Al Kaidom ponudila 100.000 dolara, potvrdio je policijski izvor za agenciju France Presse.

Operacija je izvedena u suradnji s američkom i obavještajnim službama iz više europskih zemalja, dodaje policija.

Kako navodi irska javna radiotelevizija RTE, uhićene osobe su jemenski i marokanski državljani i legalno borave u Irskoj.

Dnevni list u Oerebru, zapadno od Stockholma, objavio je 18. kolovoza 2007. satiričnu karikaturu autora Larsa Vilksa, kao ilustraciju uz komentar o važnosti slobode govora, koja je izazvala polemiku u Švedskoj i u inozemstvu.

Ovo je druga afera u svezi s karikaturama proroka Muhameda u sjevernoj Europi, pošto je 2005. danski list Jyllands-Posten objavio njegove karikature, što je početkom 2006. potaknulo nasilne prosvjede u muslimanskom svijetu i bojkot danskih proizvoda.