zaštita mora

Sea Shepard Hrvatska predstavljen javnosti

16.12.2019 u 11:36

  • +9

Sea Sheperd Hrvatska

Izvor: Promo fotografije / Autor: Sea Sheperd Hrvatska

Bionic
Reading

Lidija Lijić Vulić, proslavljena hrvatska ronilica na dah, 28.11. je u Zagrebu simbolično obilježila otvaranje Sea Shepherd Croatia, najutjecajnije svjetske organizacije za zaštitu mora uz gostovanje CEO Kapetana Alexa Cornelissen-a

Uz Brigitte Bardot, Linda Blair, Sean Connery, Pierce Brosnan, Diane Warren, Pamela Anderson i ostala imena koja se mogu podičiti titulom Sea Shepherd global ambasadora, sada je tu i jedno hrvatsko ime: Lidija Lijić Vulić, koja je kao naša vrhunska sportašica i jedna od najtrofejnijih svjetskih imena u ronjenju na dah, svojim angažmanom oko tema zaštite mora postala dio ovog prestižnog društva. Međutim ono što je još važnije, otišla je i korak dalje, te otvorila hrvatski ogranak Sea Shepherd, koji su jučer pred prepunom kućom arhitekture ORIS predstavili uz Lidiju i CEO kapetan Alex Cornelissen, koji je ispričao o akcijama i planovima Sea Shepherd global-a iz prve ruke, dr. sc. Damir Valić ispred instituta Ruđer Bošković, koji je skrenuo pažnju na konkretne probleme u Jadranu i Marko Capek iz Terrahuba koji je svojim primjerom pokazao kako živjeti bez plastike.

Nakon izlaganja i prikazivanja video materijala, brojni okupljeni iz svijeta znanosti, osobe iz javnog života i oni željni informacija kako napraviti promjene, koji su doslovno preplavili ORIS Kuću Arhitekture, degustirali su hrvatska vina Brolo vina te se počastili veganskim cateringom Simply green by Jelena. Za dobru atmosferu pobrinule su se The Blondes koje su pripremile pravi mali koncert.

Sea Shepherd je najkonkretnija svjetska organizacija za zaštitu i očuvanje mora i oceana koja se već 40 godina aktivno bori za opstanak ugroženih vrsta i očuvanje ribljeg fonda. Sea Shepherd ne prosvjeduje već djeluje konkretnim akcijama te su direktno zaustavili odumiranje mnogih vrsta, prekid pojedinih krivolova uključujući izlov kitova, spasili nebrojene dupine i tuljane fizičkim akcijama i taktikama onemogućavajući krivolovce i trgovce. Iako toga možda nismo svjesni, Jadran ubrzano izumire, ne postoji niti jedno potpuno zaštićeno područje, imamo velikih problema s krivolovom, zagađenjem koje raste iz godine u godinu, smanjenjem ribljeg fonda. Sea Shepherd je organizacija koja u prvom redu djeluje, podržavajući svojim brojnim volonterima državne službe kako bi mogle efikasnije provoditi zakon i time zaštititi naše more.

Svi prisutni mogli su kupiti službeni Sea Shepherd asortiman i time direktno pomognuti neke od trenutnih akcija koju provode nebrojeni volonteri diljem svijeta i posade 13 službenih brodova - najveće privatne flote na svijetu, koja danonoćno patrolira oceanima u službi očuvanja i zaštite. Fokus prikupljanja sredstava trenutno je na kupnji novog broda koji će patrolirati Mediteranom i Jadranom.

Pratite djelovanje Sea Shepherda u Hrvatskoj kroz službene kanale Sea Shepherd Hrvatska, Instagram: Seashepherd_croatia i postanite dio ove fantastične organizacije koja je napravila vrlo konkretnu razliku u stanju Oceana u posljednjih 40 godina.