VUKOVARSKI POPIS

SDSS zove Srbe da se izjasne Srbima, a Starčevićev HSP već sada traži reviziju

  • Autor: Nenad Marić
  • Zadnja izmjena 22.02.2011 20:06
  • Objavljeno 22.02.2011 u 15:39
vukovarske ulice grad vukovar

vukovarske ulice grad vukovar

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Prijavljivanje kandidata za travanjsko popisivanje stanovništva, koje počinje u srijedu u četiri vukovarsko-srijemska grada, a idućih dana i u svim općinama, pomoći će, kao i drugim hrvatskim krajevima, brojnim nezaposlenima da bar nešto zarade, no i otvoriti neka politička pitanja na koja se u Vukovaru već dulje ukazuje

VUKOVAR – S jedne strane to je strah političkih predstavnika Srba na istoku Hrvatske da će se pripadnici srpske manjine iz različitih razloga ustručavati na popisu stanovništva izjašnjavati svoju nacionalnost. Na drugoj je, pak, strani inicijativa HSP-a Dr Ante Starčević koji je zatražio moratorij na rezultate popisa stanovništva odmah po njihovom objavljivanju kako bi se provela revizija i utvrdilo stvarno stanje broja stanovnika u Vukovaru.

Srpski su političari, prije svih Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirović, još početkom godine počeli ohrabrivati Srbe da se na popisu stanovništva izjasne kao Srbi. Stavljajući cijelu priču u kontekst manjinske problematike, saborski zastupnik Pupovac tvrdi kako je prije 30-ak godina udio manjina u ukupnom stanovništvu Hrvatske bio iznad 20 posto, dok je na posljednjem popisu – prepolovljen.

'Još je oko 70.000 Srba iz Hrvatske u statusu izbjeglica u Srbiji ili drugim zemljama, a barem je još toliko u Hrvatskoj onih koji su u 'mentalnom izbjeglištvu', jer se iz straha za sebe ili svoju djecu ne izjašnjavaju Srbima zbog niza otežavajućih okolnosti. Samo je u Istri čak 11 posto stanovništva nacionalno neizjašnjeno. Stoga je naša obveza ohrabriti naše sunarodnjake da se bez straha od bilo kakvih posljedica slobodno nacionalno izjasne kao Srbi', smatra Pupovac.

Korak dalje otišao je Vojislav Stanimirović, predsjednik SDSS-a, koji je apelirao na mlade ljude iz redova srpske nacionalne manjine da se prijave za popisivače. 'Bit će im to prilika i za solidnu zaradu, ali i korist za srpsku zajednicu. Vjerujem da će se tako Srbi slobodnije izjašnjavati Srbima, pogotovo u gradskim sredinama', ukazuje Stanimirović.

Opravdanje za moratorij na rezultate popisa stanovništva u Starčevićevom HSP-u vide u mogućnosti da se konačno utvrdi koliko Vukovar ima stanovnika, ali i da se urede popisi birača. Poznata je priča da Vukovar ima više birača nego što ima stanovnika. Problem velikog broja fiktivnih birača starčevićevci očito vide u – Srbima.

'Broj od 32.711 birača, koliko ih je bilo pred nedavne izvanredne izbore za Gradsko vijeće Vukovara, prevelik je i nerealan i stoga tražimo ažuriranje biračkih popisa. Posebice je upitan točan broj birača srpske nacionalnosti. Po podacima kojima raspolažemo, velik broj građana srpske nacionalnosti ne živi u Vukovaru te su samo fiktivno prijavljeni na vukovarskim adresama. Upravo zato ćemo i tražiti moratorij na određeno razdoblje kako bi se preispitali rezultati popisa stanovništva za Vukovar', najavio je Pero Ćorić, glavnik tajnik HSP-a Dr Ante Starčević.

Pravaši svoje strahove pravdaju mogućnošću da srpska manjina, ukoliko se nakon objave rezultata popisa stanovništva 30. lipnja utvrdi da ima više od trećine stanovništva Vukovara, zatraži, kako su upozorili, dvojezične natpise na ulicama i druge zakonske pogodnosti.

'Kako se to ne dogodilo, a i radi utvrđivanja točnog broja Vukovaraca, zatražit ćemo da se još jednom provjeri popis stanovništva i utvrde točni podaci. Bojimo se da će popis stanovništva dati nerealnu sliku o broju stanovnika, a time i birača u Vukovaru', upozorava Ćorić.

Političarima nasuprot, a posebice njihovim željama i namjerama, ipak stoji surova statistika koja pokazuje kako su posljednjeg dana 2010. na burzi rada bila 19.693 radno sposobna žitelja Vukovarsko-srijemske županije, od čega 2.894 Vukovarca. Svakome od njih bilo kakav posao je premija, a kune koje će (ako postanu popisivači) zaraditi na popisu stanovništva više će im nego dobro doći.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi