KADROVSKA KRIŽALJKA

SDSS predlaže Miloševića za potpredsjednika Vlade, ovako bi mogao izgledati novi Plenkovićev tim

13.07.2020 u 11:35

Bionic
Reading

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izvijestio je nakon sjednice Predsjedništva stranke da će za potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava predložiti saborskog zastupnika Borisa Miloševića. 'Milošević je već bio pomoćnik ministra uprave u dva mandata i predsjednik Kluba SDSS-a u proteklom mandatu i opredjeljenje je da je u ovoj fazi potrebno dati priliku čovjeku koji ima više političkog iskustva, veću političku težinu i izabrani mandat', rekao je Pupovac

Milošević će biti i predstavnik Kluba zastupnika SDSS-a i nacionalnih manjina u Vladi. Uz Miloševića, kandidatkinja je bila i profesorica na zagrebačkom Pravnom fakultetu Snježana Vasiljević. Pupovac je dodao da će s njom nastaviti razgovor na koji način će dati svoj doprinos zajednici.

'To je prijedlog koji je bio usuglašen s predsjednikom Vlade. On pozna oboje, a s Borisom duže i češće surađuje tako da tu nije bilo posebnih potreba za dodatnim usuglašavanjem', rekao je Pupovac.

Za njih je značajno, dodaje, da svi zastupnici nacionalnih manjina te partneri iz HNS-a i Reformista daju podršku njihovom izboru.

Na Miloševićevo mjesto u Saboru doći će zamjenica šibensko-kninskog župana Anja Šimpraga, što je određeno listom SDSS-a.

  • +11
SDSS Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Kako doznaje N1, spojit će se Ministarstvo gospodarstva te Ministarstvo energetike i zaštite okoliša, na čijem čelu će biti Tomislav Ćorić, dosadašnji ministar energetike i očito čovjek od velikog povjerenja Andreja Plenkovića. Udruga znanstvenika oko klime već je uputila apel i neslaganje oko pripajanja zaštite okoliša i klime gospodarstvu.

Dosadašnji ministar gospodarstva, Darko Horvat, vrlo vjerojatno gubi funkciju ministra.

Ministarstvo turizma sigurno će se pripojiti, vrlo vjerojatno Ministarstvu kulture, na čijem čelu bi onda bila Nina Obuljen Koržinek. Gari Cappelli tako bi trebao ostati bez sljedećeg ministarskog mandata u Vladi.

Iznenađenje je i što će se ići u spajanje Ministarstva graditeljstva i državne imovine, Mario Banožić ostao bi ministar, no o svemu se još razmišlja.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku razdvojit će se na dva dijela, a moguće i tri.

  • +8
Sjednica Vlade 2. srpnja 2020. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Vili Beroš, koji ostaje ministar zdravstva, preuzet će segment socijalnih politika, a obitelji i demografijom bavit će se Josip Aladrović, koji ostaje na čelu Ministarstva rada.

Ono oko čega postoje najveće dileme su ministarsvo obrane i branitelja, Tomo Medved ostao bi ministar, no već su se javile udruge koje ne smatraju to dobrim rješenjem, a u Vladi bi ostanak ova dva ministarstva heterogenima prezentirali kroz proračun i isplativost, modernizaciju i slično.

Velike su dvojbe i s Ministarstvom uprave i Ministarstvom pravosuđa. Ivan Malenica ostaje ministar, ali još nije usuglašeno hoće li do spajanja doći.

Zdravko Marić, Davor Božinović, Oleg Butković ostaju svaki na svojoj funkciji.

Marija Vučković ostaje ministrica poljoprivrede, Marka Pavića u Vladi pak neki ne vide kao i budućeg ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Razmišlja se stoga o Nikolini Brnjac ili Nataši Tramišak na toj funkciji.

Prema trenutnoj računici, Gordan Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova. No, upitno je tko će postati novi ministar ili ministrica obrazovanja. Kako doznaje N1, razmišlja se i o akademskim zajednicama, a u budućnosti bi se tom ministarstvu moglo pripojiti i segment mladih iz Ministarstva demografije.