UPUĆEN PRIJEDLOG ZAKONA

SDP za hitno zamrzavanje dužnosničkih plaća

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.01.2009 16:00
  • Objavljeno 29.01.2009 u 16:00
SDP

SDP

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

SDP je u saborsku proceduru uputio prijedlog zakona po kojemu bi plaće državnih dužnosnika ostale na prošlogodišnjoj razini, dakle bez 6-postotnog povećanja koje je na temelju Kolektivnog ugovora nastupilo s početkom godine.

ZAGREB - U prijedlogu zakona o utvrđivanju osnovice za izračun plaća državnih dužnosnika u 2009. SDP predlaže da se osnovica za izračun dužnosničkih plaća utvrdi u iznosu od 5108,84 kune.

Po toj osnovici određivale bi se plaće svih dužnosnika prema Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika.

SDP predlaže da se zakon izglasa po hitnom postupku kako bi na snagu stupio 1. ožujka ove godine, a kako bi se što brže "otklonili određeni poremećaji u gospodarstvu koji utječu na gospodarski rast i zapošljavanje".

U obrazloženju zašto predlažu donošenje zakona SDP-ovci navode da hrvatsko gospodarstvo ubrzano tone u recesiju, da se bilježi pad proizvodnje, zaposlenosti i BDP-a, te da se stoga dužnosnici moraju solidarizirati s ostatkom društva.

"U takvoj situaciji nema političke i moralne osnove da se i dužnosničke plaće povećaju za šest posto", tvrde u stranci.

Netočno je, ističu, da je za zamrzavanje dužnosničkih plaća potrebno mijenjati cijeli sustav plaća, napominjući kako su u saborskoj praksi takvi potezi već rađeni, a reagiralo se i Vladinim uredbama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi