ČAČIĆ 'SMIJENIO' SANADERA

SDP-u i vladajućima strmoglavo pada rejting, HDZ-u raste

05.07.2012 u 13:48

Bionic
Reading

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop pokazuje daljnji pad popularnosti SDP-a i vladajuće koalicije dok glavna oporbena stranka, HDZ i dalje bilježi rast popularnosti

SDP i dalje ima značajnu prednost u odnosu na HDZ, no ta se razlika sve više smanjuje. Naime, socijaldemokrati u ovomjesečnom istraživanju bili su izbor 28,5 posto ispitanika, a prošlog mjeseca bila je izbor 30,1 posto ispitanih. Prije pet mjeseci SDP je simpatiziralo čak 34 posto ispitanih. U isto vrijeme HDZ je podignuo rejting u srpnju te je za nju 'glasalo' 18,7 posto ispitanika u odnosu na 17,1 posto prije mjesec dana.

Hrvatski laburisti treća su stranka po izboru ispitanika, a HNS, unatoč presudi njezinom predsjedniku Radimiru Čačiću, četvrta politička snaga u Hrvatskoj. Lijeva, vladajuća koalicija bilježi izbor od 32,4 posto, prije mjeseca dana taj je postotak bio 35,6 a u odnosu na prvo poslijeizborno istraživanje pad je od čak šest posto.


Predsjednik RH Ivo Josipović s ovomjesečnih 37,6 posto najpozitivniji je političar, a na drugom mjestu najpopularnijih političara, jest 'nepolitičar', bivši guverner HNB-a željko Rohatinski.

Treće mjesto drži Dragutin Lesar, a najveći pad izbora za najpozitivnijeg političara zabilježio je premijer Milanović koji je s prošlomjesečnih 11,6 posto izbora otklizao na sadašnjih 6,5 posto. Slijede dvoje HDZ-ovih političara: Jadranka Kosor sa 3,9 posto te Tomislav Karamarko 3,7 posto.

Prvi potpredsjednik Vlade Čačić potisnuo je Ivu Sanadera s vrha ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara. Tako je u posljednjem istraživanju Čačić najnegativniji hrvatski političar s izborom od 29,6 posto prema 21,1 posto iz prošlog mjeseca. Sanader je na drugom mjestu sa 27,2 posto. Na trećem su mjestu 'svi političari' koji su negativan izbor 9,6 posto ispitanika. Zoran Milanović je s izborom od 5,4 posto na četvrtom mjestu, a za vrat mu puše Tomislav Karamarko sa 5,3 posto.