grad zagreb

SDP traži izvješće o kompenzacijama zbog izmjena mjere roditelj odgojitelj

19.04.2022 u 15:11

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac najavio je u utorak da će od zagrebačkih vlasti zatražiti izvješće o kompenzacijama zbog izmjena mjere roditelj odgojitelj, istaknuvši da SDP ne podržava tu mjeru, ali drži da se treba pobrinuti o integraciji njezinih korisnika

Taj će prijedlog biti na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine sljedećeg četvrtka, a u njemu Klub zastupnika SDP-a traži izvješće o svemu što je učinjeno u pogledu osiguranja dodatnih mjesta u predškolskim ustanovama i o integraciji roditelja iz mjere na tržište rada.

“Stajalište SDP-a o toj mjeri je jasno, smatramo da ona nije polučila učinak, ali se moramo pobrinuti da djeca iz tog programa budu integrirana u rani predškolski odgoj, a roditelji na tržište rada”, rekao je Gotovac Hini.

Dodatno, tražit će informaciju o provedbi gradskih socijalnih mjera obiteljima slabijeg socioekonomskog stanja, među kojima su i dosadašnji korisnici mjera. 

Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović u utorak je primio predstavnice udruge Hrvatska mati, a Gotovac, koji je također sudjelovao na sastanku, istaknuo je kako podržavaju zahtjev udruge da se osiguraju kompenzacijske mjere, ali nastavak provedbe dosadašnje mjere roditelj odgojitelj svakako ne.

U gradskom proračunu osigurano 25 milijuna za povećanje kapaciteta vrtića

Iz udruge Hrvatska mati nakon sastanka su priopćili da gradska vlast nije predstavila kompenzacijske mjere koje im je obećala još u prosincu, zbog čega se osjećaju izigrano. Ističu kako se ne slažu s najavom da će se prostori mjesnih odbora prenamijeniti u podružnice gradskih vrtića, kako bi se povećali kapaciteti za prihvat nove djece.

To je u utorak najavila zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec, istaknuvši da je u gradskom proračunu osigurano 25 milijuna kuna za prenamjenu ili najam prostora kojima se planira povećati kapacitet gradskih vrtića. Do sada je definiran značajan dio prostora koji se misle prenamijeniti, istaknula je. 

“Fokus rada u mapiranju prostora bio je u četvrtima Sesvete, Gornja i Donja Dubrava, te Žitnjak/Peščenica, gdje se očekuje najveći interes zbog promjene mjere roditelj odgojitelj. Nismo 100 posto mapirali sve prostore, ali većinu jesmo”, rekla je Dolenec na konferenciji za novinare. 

Dodala je kako bi se izdvajanjem sedam ili osam prostora mjesne samouprave, koji imaju sve potrebne uvjete da budu područni vrtići, moglo dobiti petstotinjak slobodnih mjesta ove godine.