DETALJI FINANCIJSKIH IZVJEŠTAJA OTKRIVAJU

SDP skresao, a HDZ vrtoglavo povećao troškove zaposlenih

04.03.2015 u 06:59

Bionic
Reading

Prema netom objavljenim podacima iz financijskih izvještaja stranaka za 2014. SDP je lani dobro poslovao i godinu završio u plusu od 6,1 milijun kuna, dok se HDZ rastrošio i godinu završio u gubitku od 10 milijuna kuna. Uspoređujući neke od osnovnih rashoda i prihoda, moglo bi se zaključiti da se HDZ-u obilo o glavu povećanje zaposlenih, dok SDP-u manjak popularnosti Vlade nije donio sreće s donacijama

Dok sređuju državne financije, SDP-ovci su si, sudeći prema podacima iz financijskih izvještaja posljednje tri godine, dali truda te su financije pokušali posložiti i u stranci. Već posljednje tri godine smanjuju broj zaposlenih – 2012. u toj stranci bilo je 55 zaposlenih, prije dvije godine 52, dok su lani socijaldemokrati još smanjili broj zaposlenih, kojih je sada 47.

Kako se smanjivao broj zaposlenih, logično, smanjivali su se i izdaci za zaposlene, no iznos koji je godišnje potrošen na plaće i doprinose uvijek se kretao oko šest milijuna kuna.

Što se pak tiče zaposlenih, HDZ se pomalo oteo kontroli. Posljednje tri financijske godine konstantno povećava broj zaposlenih – 2012. bilo ih je 70, godinu kasnije 73, a lani je glavna oporbena stranka broj zaposlenih povećala za još deset te ih je u stranci sada službeno zaposleno 83.

Gotovo duplo veći broj radnika nego što ih ima SDP, Karamarkovu je stranku i koštao milijunske iznose. Jedino su 2012. po rashodima za zaposlene bili na razini SDP-a i u cijeloj godini izdvojili oko 6,5 milijuna kuna. Već sljedeće godine taj se iznos popeo na 7,9 milijuna kuna, a 2014. HDZ je za 83 zaposlenih na plaće i doprinose izdvojio vrtoglavih gotovo 11 milijuna kuna.

SDP je, po svemu sudeći, bolji i u prikupljanju članarina od članova stranke. S preko 39.000 članova, o čemu je tportal pisao lani, SDP je 2014. uspio uprihoditi 2,1 milijun kuna. Nešto bolje prihode od članarina, SDP je imao 2013. kada je s još manjim brojem članova uspio skupiti 3,3 milijuna kuna.

HDZ-u pak ni pet puta veći broj članova, odnosno preko njih 220.000 nije pomogao da zaradi više od članarina. Lani su od članarina uprihodili 3,2 milijuna kuna, za milijun kuna više od SDP-a, no 2013. prihod od članstva bio je samo 2,5 milijuna kuna. Moramo napomenuti da i u jednoj i drugoj stranci postoji određeni broj članova koji je zbog socijalnog stanja ili nekih drugih okolnosti oslobođen plaćanja članarine ili im je iznos smanjen.

Dok glavna oporbena stranka možda nije imala sreće s članarinama, donacije stranci frcale su na sve strane. HDZ je tako, prema financijskom izvještaju, lani od donacija uprihodio nešto više od dva milijuna kuna, dok je 2013. kada su se održavali lokalni i europski izbori donirano 2,4 milijuna kuna. Donacije 2012. nisu bile tako izdašne, i u stranačku blagajnu slilo se svega 212 tisuća kuna.

Što se donacija tiče, SDP-u lani nije bila sretna godina. Donirano je samo 274 tisuća kuna, što je sića u usporedbi s 2013. kada su zbog lokalnih i europskih izbora prikupili 1,8 milijuna kuna. Je li pad u prihodu od donacija posljedica (ne)popularnosti Vlade, može se samo spekulirati.