OČEKUJE SE DUGA RASPRAVA

SDP raspisuje izbore, zasad sedam kandidata

24.09.2016 u 10:42

Bionic
Reading

Izbori za predsjednika SDP-a trebali bi se održati 19. studenog, a drugi krug tjedan dana kasnije. Prijedlog je to Predsjedništva koji bi danas trebao usvojiti Glavni odbor

Nakon što je prije nekoliko tjedana još uvijek aktualni predsjednik SDP-a Zoran Milanović najavio odlazak stranka je krenula u ubrzane izbore koje nakon svakih parlamentarnih izbora propisuje Statut. Službeno će izborni proces započeti danas, kada će Glavni odbor (GO) propisati datum izbora novog predsjednika, i to najvjerojatnije za 19. studenog. Uz to, GO trebao bi zaključiti da će Konvencija, na kojoj će se birati stranačka tijela, biti održana 3. prosinca.

Već sada su poznata imena šest kandidata za predsjednika - Tonina Picule, Ranka Ostojića, Domagoja Hajdukovića, Orsata Miljenića, Vesne Škulić i Karoline Leaković. Danas će svoju kandidaturu istaknuti i Gordana Sobol, a najvjerojatnije i Davor Bernardić.

Predsjednik SDP-a bira se po načelu jedan član - jedan glas, odnosno biraju ga svi članovi SDP-a. Potencijalni kandidati u roku od sedam dana od raspisivanja izbora morat će i službeno istaknuti kandidaturu, a nakon toga imaju 30 dana da prikupe potpise potpore. Kandidati za predsjednika trebaju prikupiti 1000 potpisa, dok kandidati za članove Predsjedništva trebaju skupiti 400 potpisa.

Na dnevnom redu Glavnog odbora bit će i analiza izbornih rezultata. Iako analiza, odnosno dokumenti na temelju kojih bi GO trebao raspravljati nisu posve gotovi, ta tema ipak će se otvoriti.

Očekuje se da bi GO mogao raspravljati o zahtjevu primorsko-goranskog SDP-a o stavljanju izvan snage odluka o raspuštanju lokalnih organizacija, ali i o sličnom zahtjevu dijela splitskih SDP-ovaca.

Mogla bi se otvoriti rasprava i prijedlogu krapinsko-zagorskog SDP-a da se članovi GO-a biraju na drugačiji način. Zagorski SDP, naime, predlaže da članove Glavnog odbora članovi Konvencije biraju iz 21 županijske jedinice prema mjestu prebivališta kandidata.

Ako netko zatraži raspravu, Glavni odbor odlučit će hoće li raspravljati i o prijedlogu bivše SDP-ovke Aleksandre Kolarić da se u stranku vrate svi 'nepravedno' izbačeni.