skupili potpise

SDP pokreće opoziv ministra Tomislava Ćorića: 'Već dulje vrijeme je uključen u korupciju, mi o tome nećemo šutjeti'

04.11.2020 u 13:03

Bionic
Reading

SDP će, uz pomoć drugih oporbenih klubova, pokrenuti opoziv ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića

Pokretanje postupka opoziva najavila je jutros na N1 potpredsjednica Kluba zastupnika SDP-a Mirela Ahmetović.

'On je već dulje vrijeme uključen u preoštre korupcijske afere', rekla je Ahmetović za N1.

Da se kreće u postupak, potvrdio je u svom izlaganju u Saboru i predsjednik SDP-a Peđa Grbin. 'Nalazimo se među državama s ozbiljnim problemom korupcije. Godinama smo se izvlačili iz toga, a dolaskom HDZ-a na vlast svake godine padamo za jedan ili dva boda, kontinuirano. Tako ćemo vjerojatno i ove. To je vidljivo iz činjenice da predsjednik Vlade RH u svom govoru nije spomenuo nijednu korupcijsku aferu koja potresa Hrvatsku u zadnjih godinu dana, čak niti onu svog ministra Ćorića - aferu Vjetroelektrane. Ali mi o tome nećemo šutjeti i zbog toga smo pokrenuli postupak opoziva ministra Ćorića. O svemu onome što je nezakonito radio govorit ćemo s ovog mjesta, javnost će o tome čuti', rekao je Grbin.

U izjavi novinarima kasnije je potvrdio da su potpisi skupljeni, a da će sve u proceduru predati u petak.

Podsjetimo, opoziv Tomislava Ćorića prvi je još prije mjesec dana spomenuo zastupnik stranke Fokus Dario Zurovec te je i napisao nacrt inicijative za opoziv, no SDP je svemu dao konačan oblik.

Ćorića smatraju krivim za više stvari, a prva točka prijedloga da mu se izglasa nepovjerenje odnosi se na vjetroelektranu Krš-Pađene, koja je i predmet interpelacije što ju je već uložio Domovinski pokret.

Ćorić je prije mjesec dana kazao da nije zabrinut da bi mogao ostati bez fotelje. 'Nisam zabrinut, ja već četiri godine funkcioniram po principu da sve što radim radim prije svega kako bi resor, koji sam vodio i koji sad vodim, funkcionirao što je moguće bolje i kako bi Hrvatska od toga imala što više koristi. Ja sam potpuno svjestan činjenice da u ovom trenutku nisam najsimpatičnija politička persona u Hrvatskoj i to je nešto od čega ne mogu pobjeći.'