SMJENA U SPLITSKOJ BOLNICI

SDP-ovog ravnatelja zamijenio simpatizer HDZ-a

03.05.2016 u 22:09

Bionic
Reading

Upravno vijeće Kliničkog bolničkog centra Split u utorak ujutro, tek nekoliko dana nakon vlastitog imenovanja, smijenilo je dosadašnjeg SDP-ovog ravnatelja bolnice Kolju Poljaka i za vršitelja dužnosti ravnatelja postavilo dječjeg kirurga Ivu Jurića, bliskog HDZ-u i Domoljubnoj koaliciji

Po zakonski propisanoj proceduri izbor mora potvrditi ministar zdravlja Dario Nakić, a u roku od trideset dana bit će raspisan javni natječaj za trajnog ravnatelja najveće bolničke ustanove u Dalmaciji. Na njemu je, kako je i očekivano, upravo dr. Jurić favorit.

Uoči nedavnih parlamentarnih izbora ovaj kirurg našao se na listi pedeset uglednih liječnika koji su dali javnu potporu Domoljubnoj koaliciji. Zamijenit će Kolju Poljaka, člana SDP-a koji je figurirao kao osobni izbor splitskog gradonačelnika Ive Baldasara: kada je Vlada prošle godine smijenila nekoliko sanacijskih ravnatelja u državnim bolnicama, Baldasar se javno pohvalio da mu je spasio glavu. Kasnije ga je postavio i u nadzorne odbore nekih gradskih tvrtaka u Splitu.

Smjenom državne vlasti došlo je do očekivanog procesa promjena i u bolnicama, pa je Upravno vijeće KBC-a Split preuzeo 32-godišnji Ante Mihanović, desna ruka šefa županijskog HDZ-a Ante Sanadera i aktualni ravnatelj Županijskih ljekarni. U tročlanom tijelu društvo mu prave splitski gradski vijećnik HDZ-a Tomislav Prljević te profesor Medicinskog fakulteta Ivica Grković, inače kandidat Hrasta za splitsko-dalmatinskog župana na posljednjim lokalnim izborima. On se sa svojom strankom razišao jer se protivio koaliciji s HDZ-om, no danas je blizak i dijelu HDZ-a i Mostu.

Po nepisanom pravilu, izbor ravnatelja bolnice u nadležnosti je gradskih ogranaka dviju velikih stranaka, HDZ-a ili SDP-a. Čini se da je u splitskom HDZ-u Jurić ipak prevagnuo nad protukandidatom, gastroenterologom Željkom Puljizom