DRUGAČIJA NAPLATA

SDP nudi novu mjeru za pomoć ovršenima, HDZ-u poručuju: Slobodno je ukradite!

07.03.2018 u 15:11

Bionic
Reading

SDP je u saborsku proceduru uputio izmjene Zakona o obveznim odnosima, kojima žele izmijeniti način otplate duga za ovršene i time im pomoći da što prije dođu na nulu

U SDP-ovom prijedlogu navodi se kako, prema aktualnom Zakonu o obveznim odnosima, 'ako dužnik pored glavnice duguje i kamate i troškove, prvo se namiruju troškovi, zatim kamate i napokon glavnica'.

'Takvo zakonsko rješenje dovodi do situacije da dužnici koji svoju obvezu podmiruju sukcesivno, u pravilu u ovršnom postupku i iz svojih redovnih prihoda, u mnogim situacijama podmiruju samo troškove i kamate, a glavnicu zbog njene visine ne mogu podmiriti. Primjerice, dužnik koji ima primanja u iznosu od 4000 kuna, a duguje iznos od 200.000 kuna, uz stopu zakonske zatezne kamate od 7,09 posto u ovršnom postupku nikada neće moći podmiriti glavnicu svojeg duga, jer zatezne kamate na godišnjem nivou iznose 14.180 kuna, dok je iznos koji će on plaćati u ovrsi 12.000 kuna godišnje', pojašnjava se u prijedlogu SDP-a.

Stoga u SDP-u predlažu da se od rate plaćenog iznosa jednom polovinom namiruje iznos dospjele glavnice, dok će se od preostale polovine namirivanje vršiti kao i do sada, na način da se prvo namiruju troškovi, zatim kamate i napokon glavnica.

Tako bi se, pojašnjava SDP-ov Peđa Grbin, sa svakom uplatom smanjivala i osnovica naplate, tj. glavnica. 'Na taj način osiguralo bi se da se dug vraća i smanjuje. Vjerovnik bi dobio svoje, a dužnik će platiti manje, odnosno imat će šansu da otplati dug prije. Da nema izmjena, dug se ne bi nikada vratio', pojašnjava Grbin.

  • +37
Sva lica Peđe Grbina Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon prijedloga zabrane ovrhe nad cijelom plaćom, kaže Grbin, ovo je drugi SDP-ov prijedlog rješavanja problema ovrha i blokiranih.

Nada li se podršci vladajućih, upitali smo Grbina. 'Svejedno nam je hoće li podržati naš prijedlog ili ovu mjeru uklopiti u svoj. Bitno je da se popravi stanje u kojem se država nalazi u odnosu na blokirane', kazao je Grbin te HDZ-u, vezano uz SDP-ove prijedloge, poručio: 'Slobodno ih kradite!'