novi ovršni zakon

'Dug od 100 kuna više neće moći narasti na 1000 kuna'

11.02.2018 u 11:56

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković još ne zna kad će novi Ovršni zakon ugledati svjetlo dana. Gostujući u emisiji 'Točka na tjedan' N1 televizije istaknuo je kako će sigurno troškovi ovrhe biti sniženi

'Osigurali smo infrastrukturu, radna skupina će raditi svaki ponedjeljak, napravili smo sve potrebne analize s Finom i drugim sudionicima, vidjeli smo sudsku praksu, komparirali malo rješenja u Sloveniji i u Austriji i radna skupina zaista kreće i bio bih jako sretan da bude što je moguće prije.

Međutim, konkretan rok vam zaista ne mogu reći kada će biti i zato ga nismo stavljali u plan normativnih aktivnosti. Ako ga napravimo do ljeta, on je u proceduri, ako ga napravimo poslije ljeta, odmah kažem nećemo imati ljeto već ćemo raditi kontinuirano cijelu godinu. Što ga prije napravimo on će biti u raspravi, a i cjelokupna javnost treba reći svoj sud i svoje prijedloge', rekao je Bošnjaković, za N1 televiziju.

Naglasio je kako je jedna od glavnih cijeva znovog zakona smanjti troškove postupka ovrhe.

'To je jasno navedeno u mojoj odluci o osnivanju radne skupine da redefiniramo i smanjimo trošak. Ako ćemo prijeći na e-ovrhu, a to je nužnost u digitalnom vremenu u kojem živimo, potrebe za tolikim papirima više neće biti i to će doprinijeti smanjivanju troškova.

Posebno treba utjecati na, uvjetno rečeno, male iznose dugovanja od 100, 200, 300 kuna koji narastu na par tisuća kuna upravo radi troškova i svega toga. Ovaj Zakon bi po prvi put trebao imati jedno poglavlje vezano za troškove gdje ćemo biti precizni i nećemo prepustiti da to reguliraju raznorazne tarife i pravilnici već da se to implementira u Zakon, ustvrdio je Bošnjaković.

Smatra kako bi bilo dobro riješenje da se za određenu kategoriju dugovanja propiše maksimalna visina troškova.

  • +11
Dražen Bošnjaković Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Da, mislim da bi to bilo dobro rješenje, ali to je sve predmet rada radne skupine. U Sloveniji, u njihovom sustavue-ovrhe u principu ovrhu provodi sud u digitalnom obliku, imaju ovrhu na temelju vjerodostojne isprave, da vi u obrascu navedete da sam vam ja dužan toliko i toliko i uz to ne prilažete apsoultno nikakav dokument kojim to dokazujete. Sud to potvrđuje, dostavlja mi, ako ja uložim prigovor to ide na redovni postupak gdje se to mora dokazati, a ako ja ne prigovorim onda je to pravomoćno i ide u ovršenje.

Kod nas je povik na cijeli sustav, ali kod nas to tako nije moguće. Ako želite pokrenuti ovrhu protiv mene morate dostaviti nekakav dokaz, račun ili slično. Prije žiga kojim se određuje ovrha mora se sve provjeriti. Vrlo često na veliki dio rješenja koji ima žig ovrhe nitko ne prigovara i onda to ide u redovnu proceduru gdje se blokira račun ili prodaje imovina', rekao je ministar pravosuđa.

Dodao je kako se za manja potraživanja napraviti skala koliki mogu biti troškovi.

'Želimo izbjeći da za mala dugovanja trošak bude 5 do 10 puta veći kao što je to sada', istaknuo je Bošnjaković.