HDZ-ovac BUTKOVIĆ OPTUŽUJE

'SDP nije radio u korist građana ni u mandatu Račanove vlade'

21.09.2012 u 15:58

Bionic
Reading

Oleg Butković, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Primorsko-goranske županije, rekao je danas u Rijeci da čitava odgovornost oko izgradnje centralnog deponija na Marišćini i njegova kašnjenja leži na ljudima u Županiji i Gradu Rijeci, odnosno u SDP-u

Kao najjača oporbena stranka, Butković je, kako je rekao, imao potrebu u ime HDZ-a upoznati javnost s biti problema priče. 'Primorsko-goranska županija je još 1999. godine donijela odluku da će se novi sustav gospodarenja otpadom uspostaviti na deponiju Marišćina, a danas, nakon 14 godina, najavljeno je da će on biti gotov do sredine 2014. godine, no do 2015, kako stvari stoje, neće ga biti. SDP-ova administracija je za to glavni krivac', ustvrdio je Butković i dodao da je ovo tipičan primjer kako SDP neučinkovito vlada u Rijeci.

Oni su, prema njegovim riječima, trebali predvidjeti da neće imati kuda s riječkim, kao i s ostalim lokalnim otpadom, a ne prebacivati odgovornost na građane. Rezultat takve
neodgovornosti, nastavio je Butković, inače gradonačelnik Novog Vinodolskog, gomilanje je otpada na Viševcu i povećana koncentracija benzena, čime je ugroženo zdravlje ljudi. 'Netko mora stati pred njih i reći im da su svojim nečinjenjem oni krivci za ovaj kaos s deponijem', smatra. Rekao je i da oni u Novom Vinodolskom dogodine neće imati kamo s otpadom.

Željko Plazonić, potpredsjednik Županijskog odbora HDZ-a PGŽ, podsjetio je da su oni stali na stranu građana te da su njihovi stavovi jasni od prvoga dana kada se Marišćina političkim terorom nametnula kao lokacija za gradnju županijskog deponija. 'Jedna od bitnijih djelatnosti lokalnih uprava, bilo općinskih, gradskih, županijskih, je osiguravanje komunalnog standarda ljudi koji su ih izabrali', rekao je Plazonić i dodao da su oni zakazali na tom važnom zadatku pa se stoga ne možemo smatrati civilizacijskom regijom.

'Centralna zona gospodarenja otpadom Marišćina po nama nikad nije bila prihvatljiva. Viškovo ima 15.000 stanovnika, ima deponije Viševac i Sovjak, i sad je dobio 'novi Viševac' (Marišćinu - op.a.), na kojem se planira skladištenje azbesta i medicinskog otpada', upozorio je Luka Matanić, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Viškovo.

'Glavni krivci su SDP Viškova na čelu s načelnikom Goranom Petrcem, SDP PGŽ, koji su odabrali lokaciju i SDP grada Rijeke na čelu s gradonačelnikom RijekeVojkom Obersnelom, koji je većinski vlasnik Ćistoće. Baliranje otpada je čista nesposobnost, politička arogancija i politički teror od strane Grada Rijeke i PGŽ', oštar je bio Matanić.

Vesna Buterin, članica povjerenstva gradske organizacije HDZ-a grada Rijeke, izjavila je da je grad Rijeka najveći proizvođač otpada te da Vojko Obersnel samovoljno odustaje od privremene izgradnje mehaničkog biološkog postrojenja, negirajući zaključke Općinskog vijeća Viškova, ali i interese građana. 'Grad Rijeka je daleko od urbane sredine', zaključila je.

Na novinarsko pitanje kako bi oni riješili problem, Butković je odgovorio da projekt treba završiti, financijski ga zaokružiti. 'To može napraviti samo onaj tko je na vlasti. Treba raditi u korist građana Rijeke i ove županije, što SDP ni u onom mandatu Račanove vlade nije radio, a ni sada, u ovih posljednjih osam mjeseci', rekao je Butković.