jastrebarsko

SDP: Ministar Banožić državno zemljište dodjeljuje lokalnom HDZ-ovcu

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 12.12.2019 13:56
  • Objavljeno 12.12.2019 u 13:56
Peđa Grbin i Mihael Zmajlović

Peđa Grbin i Mihael Zmajlović

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

SDP-ovi saborski zastupnici upozorili su u četvrtak na 'nevjerojatnu mogućnost' da Ministarstvo državne imovine zemljište bivše vojne vojarne u Jastrebarskom dodijeli nogometnom klubu nauštrb jedinice lokalne samouprave, a u korist lokalnog HDZ-ovca

SDP-ovci navode kako je riječ o 35 hektara državnog zemljišta bivše vojarne, za koje bi Ministarstvo državne imovine do kraja ove godine trebalo potvrditi da pripada Gradu Jastrebarskom prema svim zakonskim osnovama i dosadašnjoj praksi rješavanja zemljišta bivših vojarni, iako trenutačna situacija, tvrde, ne upućuje na takav ishod.

Peđa Grbin je na konferenciji za novinare upitao zna li ministar državne imovine Mario Banožić da Zakon u upravljanju državnom imovinom definira da pravo vlasništva mogu upisati jedinice lokalne samouprave na čijem se području nekretnine nalaze, odnosno pravne osobe kojih je jedinica lokalne samouprave osnivač.

NK Vinogradar nije pravna osoba, nego udruga

'NK Vinogradar to nije, nego je udruga građana i ne postoji pravna osnova da bi se tretirala na bilo koji drugi način. Ponašanje Ministarstva i ministra ukazuje ili na potpuno nepoznavanje Zakona, ili na svjesno kršenje zakona da bi se nekome pomoglo da se materijalno okoristi', ustvrdio je Grbin i dodao kako ne zna je li ministru važniji interes građana ili lokalnog HDZ-a.

Mihael Zmajlović zamjera Banožiću da je, unatoč ustaljenoj praksi da ministar potpisuje tabularnu ispravu ili ugovor, u slučaju zemljišta u Jastrebarskom osobno potpisivao zahtjeve za informacijama i potvrdama prema Jastrebarskom, iako to inače rade stručne službe.

'Ministar je taj koji spis vidi na kraju, a ne bavi se poslovima pribavljanja potvrda, što je ovdje slučaj. Stručne službe ili nisu htjele same uputiti taj zahtjev, jer im je svima jasno da 'ustanova-udruga' ne postoji kao pravni oblik i da se kroz neki takav kvazi termin pokušava namjestiti zemljište, ili je ministru netko ovakav dopis podvalio na potpis. I jedan i drugi slučaj su velika sramota i pokazatelj nekompetencije ministra Banožića', zaključio je Zmajlović.

Udruga je bez dozvola i protivno planu sagradila objekte u vojarni

Jastrebarski gradonačelnik Zvonimir Novosel istaknuo je da je Udruga NK Vinogradar bespravno, bez dozvola i protivno važećem Urbanističkom planu sagradila objekte na prostoru vojarne, o čemu je obaviješteno Ministarstvo državne imovine, građevinska inspekcija i Ministarstvo graditeljstva, ali nitko nije reagirao.

Ministarstvo državne imovine, dodaje, istodobno radi parcelaciju dvije pojedinačne nekretnine na prostoru bivše vojarne koje u naravi predstavljaju sportske objekte (svlačionice i nogometno igralište), a NK Vinogradar sam ministar u svojim dopisima naziva 'ustanova-udruga' što, ističe, ne postoji i budi sumnju u nezakonita postupanja.

'Utvrdili smo i da Ministarstvo od drugih jedinica lokalnih samouprava u istovjetnim predmetima nije tražilo dostavu dokaza da je grad osnivač udruga koje koriste nogometna igrališta i sportske objekte, što dokazuje da postupaju pristrano, nejednako i protivno Zakonu, a to budi sumnju da zemljište u Jastrebarskom već ima budućeg poznatog vlasnika - člana i sponzora HDZ-a', naglasio je Novosel.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!