NOVI KORAK MOST-A

'SDP i HDZ prihvaćali su sve, zato ćemo tražiti pisana očitovanja'

21.11.2015 u 12:06

Bionic
Reading

Most nezavisnih lista je od planiranog nastavka klauzure na Plitvicama u subotu odustao zbog nevremena, a hoće li se tijekom nedjelje sastati u Zagrebu ili održati telefonski sastanak tek treba odlučiti, potvrdio je Hini Mostov kordinator za medije Nikola Grmoja i rekao da bi pregovori trebali završiti do srijede

'Moramo dogovoriti nastavak pregovora s dvije koalicije po područjima, trebali bi biti okončani do srijede. Budući da je dosadašnji tijek pregovora bio takav da su obje strane prihvaćale sve, takav je naš zaključak, tražit ćemo pisana očitovanja po svim programskim mjerama, a onda ćemo vidjeti je li to načelno slaganje ili stvarno. Naravno, kasnije će se morati potpisati konačni sporazum, ali prije toga tražimo i pisane suglasnosti oko ispregovaranih tema", rekao je Grmoja.

Most će, rekao je, tada "vidjeti što su spremni i realizirati, a onda je to malo drugačije od načelnog slaganja na pojedinom sastanku, nakon kojeg kažu slažemo se 95 posto ili kažu slažemo se 105 posto.

Preostale teme su politički sustav, izborni zakon, fiskalna politika i eventualno monetarna politika, ali konačan dogovor u Mostu oko tih tema i njihove pregovaračke širine dogodit će se sutra, kazao je. "Trebalo je to sve raspraviti i odlučiti na Plitvicama, no kako je klauzura otpala zbog opasnih meteoroloških prilika odluka će se donijeti sutra. Moram reći da nije sigurno s čim ćemo točno ići, puno toga treba mijenjati, ali realno ne možemo sve obuhvatiti, tako da nam je sutra potreban konačni dogovor", kazao je Grmoja.

Upitan o dosadašnjim pregovorima, odgovorio je da je "tijek bio takav da su svi sve prihvatili, sa svime se složili i komentirali da je sve super i da su naši timovi vrhunski pripremljeni".

Rekao je da je oko nekih programskih mjera rasprava bila konstruktivna, a oko nekih je "uslijedilo samo kimanje glavom".

"Ponegdje se vidjelo da pristaju na sve, a to jest malo zabrinjavajuće za razvoj Hrvatske, mislim takvo postupanje. I ne odnosi se to na obje pregovaračke strane jednako, ali je ovisno o temi znalo toga biti i kod jedne i kod druge velike koalicije, ali slijedi pisano očitovanje pa ćemo vidjeti, rekao je Grmoja.

Na pitanje o mogućem sudjelovanju u izvršnoj vlasti Grmoja je ponovio da do sada nisu vođeni nikakvi politički pregovori. "Nakon izborne noći vodili smo s njima isključivo stručne razgovore, ne političke, niti je bilo takvih kontakata, niti uopće odgovaramo na upite oko toga. Nismo ni u Mostu razgovarali oko toga, čekamo usuglašavanje, onda ćemo vidjeti što i kako dalje", rekao je.

sve osim nogometa

Učitavanje...