SABORSKI RAŠOMON

SDP i HDZ igraju ping-pong s 'Barbikom'

04.07.2014 u 12:01

Bionic
Reading

Afera Barbika uzburkala je hrvatsku političku javnost. Tko tu koga pokušava diskreditirati u borbi za novog hrvatskog predsjednika, o tome svatko ima svoje mišljenje. Dokument sastavljen na trinaest stranica s nazivom 'Akcijski plan Barbika – radna verzija, strogo povjerljivo', koji sadrži popis aktivnosti kojima bi se u predstojećoj predsjedničkoj kampanji trebala diskreditirati HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović, stigao je na stotine različitih adresa

Dobio ga je i saborski zastupnik SDP-a Nenad Stazić. 'Radi se o stupidnom uratku glupog pojedinca ili grupe autora s bitno reduciranim kognitivnim mogućnostima. Stvar je stvarno bedasta, a cilj je jasan - pokušati oblatiti SDP i predsjednika Josipovića kao one koji su spremni voditi prljavu kampanju', smatra Stazić, dodajući da SDP nikada nije vodio prljave kampanje i napominjući da je prošla kampanja predsjednika Josipovića bila oličenje čistoće.

Mirela Holy
(ORaH) također je upoznata s dokumentom. Kaže da joj je odmah kad ga je dobila bilo jasno da se radi o prilično besmislenom pokušaju diskreditacije predsjednika Ive Josipovića iz suprotnog tabora.

Miroslav Tuđman (HDZ) smatra da je termin paraobavještajno podzemlje nešto što naprosto ne postoji pa je, prema tome, to fikcija i odgovor da se zapravo ne zna o kome se radi i što se radi. 'Ovo što se zbiva je ispod svake razine - i političke i intelektualne i moralne i kako god hoćete', poručio je Tuđman.

S obzirom da ovo nije prvi put - jer već su se pojavljivali slični dokumenti na početku prijašnje kampanje i tada je i sam predsjednik govorio da će stati na kraj tome - treba li on kao predsjednik države poduzeti neke mjere?

Na optužbe da podmetanje dolazi iz HDZ-a Tuđman smatra da uvijek u politici vrijedi drugo pravilo - kome to ide u korist. 'Prema tome, ako netko izađe s time i kaže je da je ugrožen nelegitimnim ili nelegalnim metodama, onda je to dosta providno i upitno', zaključuje Tuđman.

Mislim li da su obavještajne službe upletene u političku kampanju?

'To je neadekvatan izraz. Rekao sam da se danas informacijske i medijske operacije vode legalno, odnosno vode ih državne institucije. A tko bi ovdje vodio takvu kampanju? Obavještajne službe sigurno nisu zato što se nešto takvo vrlo lako može provjeriti. I predsjednik Josipović rekao je da nema namjeru dati to obavještajnim službama. Ne mogu znati, ali ne vjerujem da su obavještajne službe upetljane u to', objasnio je Tuđman

Igor Dragovan (SDP) kaže da SDP s tim nema nikakve veze. 'Ovo samo pokazuje na što je HDZ spreman u prljanju političkog prostora. Vrlo odgovorno tvrdim da oni stoje iza toga i da su počeli kampanju za predsjednika Republike na najprljaviji mogući način', kazao je Dragovan. To je već viđeno, nastavlja i upozorava da bi se građani trebali zamisliti o onome što ih čeka ako oni budu imali odgovornost i kompletan represivni aparat u svojim rukama.