kaotično stanje

SDP: Apeliramo da se inspekcije vrate u sustav Ministarstva poljoprivrede

04.08.2021 u 10:01

Bionic
Reading

SDP je u srijedu poslao apel Ministarstvu poljoprivrede u kojem traži da u svoj resor vrate inspekcijske nadzore nad hranom zbog zaštite sigurnosti potrošača, naglasivši da su takav stav javno iznijele razne stručne službe i institucije

SDP je upozoro resornu ministricu da je više puta upozoravao na kaotično stanje u području službenih kontrola, a i kroz rasprave na pojedinim zakonskim prijedlozima.

"Naravno, niti jedna naša sugestija nije od strane vladajućih prihvaćena, o njoj se čak nije niti ozbiljno raspravljalo", dodaje se u priopćenju.

Navode Državni inspektorat koji je od 1. travnja 2019. godine započeo s radom kao središnje državno tijelo koje treba objediniti sve inspekcije.

"Pitamo se zašto Ministarstvo poljoprivrede nije paralelno pripremilo i sve potrebne izmjene zakona koje je trebalo uskladiti s početkom rada Državnog inspektorata te kome je bilo u interesu da se uspostavljeni sustav vezan uz sigurnost i zaštitu potrošača ponovno gradi iz početka", stoji u priopćenju.

Ističe se kako sve ukazuje na nejasno određenu nadležnost Ministarstva poljoprivrede i Državnog inspektorata, pogodovanje pojedinim inspekcijama i nametanje neutemeljenih odluka koje predstavljaju visok rizik.

"(...) apeliramo da se inspekcije iz područja poljoprivrede vrate u sastav nadležnog Ministarstva prije svega zbog zaštite i sigurnosti potrošača. Takav stav javno su iznijele razne stručne službe i institucije ali ih, kao i nas, Ministarstvo poljoprivrede nije htjelo saslušati", navodi se u priopćenju.

SDP poručuje kako inzistiraju da se inspekcijski nadzori pojačaju i provedu, ne samo na osnovi godišnjih planova, već i po prijavi potrošača.

"Javnost bi trebalo informirati o broju provedbenih nadzora, pokrenutim postupcima i naplaćenim novčanim kaznama na osnovi prekršajnih odredbi. Koliko znamo, do sada nije bilo akcija na nacionalnoj razini koje bi se odnosile na prijevare s hranom, a kamoli izdavanjem naloga za uhićenje po ovom pitanju kao što je to bio slučaj kod Europola", stoji u priopćenju.

SDP smatra kako sve ovo ima negativne posljedice na poljoprivredne proizvođače koji su izloženi nelojalnoj konkurenciji protiv koje resorno ministarstvo ne poduzima gotovo nikakve mjere.